Czy warto stosować cukier kokosowy?
Popularność orzecha kokosowego w ostatnim czasie znacznie się zwiększyła. Olej kokosowy stał się elementem wielu diet. Popularnością cieszy się również woda kokosowa stosowana jako środek tonizujący i nawadniający. Przyszła więc pora, by przyjrzeć się kolejnemu produktowi na rynku. W niniejszym artykule poruszymy temat cukru kokosowego.
SPIS TREŚCI:

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Cukier kokosowy to coraz bardziej popularna alternatywa dla białej odmiany tego artykułu spożywczego. Podstawowym surowcem w jego produkcji jest biały, słodki sok otrzymywany bezpośrednio z kwiatostanów palmy kokosowej. Po zgromadzeniu odpowiedniej ilości płynu rozpoczyna się proces odparowywania, którego produktem jest jasnobrązowy syrop. To właśnie on po zastygnięciu jest przekształcany do formy bloków, kostek bądź kryształków. Sam cukier, określany również mianem cukru palmowego, swoim wyglądem i smakiem jest zbliżony do odmiany trzcinowej. Delikatnie karmelowy smak jest dodatkowo wzbogacony kokosowym aromatem podkreślającym jego deserowy charakter cukru. Głównymi importerami cukru kokosowego są przede wszystkim Filipiny oraz Indonezja.
Rosnąca popularność cukru kokosowego wynika z tego, że produkt ten można potraktować jako zdrowy zamiennik białego cukru stołowego. Czy rzeczywiście cukier pozyskiwany z palmy kokosowej jest dobrym rozwiązaniem dla diabetyków i pomoże w walce ze zbędnymi kilogramami? Prawda leży gdzieś pośrodku. W prawie 80% cukier kokosowy składa się z sacharozy. Pozostałą część stanowią fruktoza i glukoza, których zawartość zależy m.in. od wieku drzewa, jego warunków rozwojowych czy metody uzyskiwania soku.
Biorąc pod uwagę kaloryczność obu odmian cukru, można przypuścić, że są to produkty bardzo podobne. Cukier stołowy zawiera 405 kcal/100 g, natomiast egzotyczny cukier kokosowy – 381 kcal/100 g. Podobny jest także indeks glikemiczny. Wartość współczynnika IG dla palmowego cukrowca wynosi 54, natomiast wynik jego konkurenta to 68.
Znaczące podobieństwo cukru kokosowego i cukru białego widoczne jest także w składzie. Można z pewnością stwierdzić, że zawartość składników mineralnych w cukrze kokosowym jest wyższa niż w większości substancji słodzących. Niemniej jednak ilości te nie są na tyle wysokie, by dawki suplementacyjne różniły się od pozostałych słodzików. Stanowi to bardzo dobry dowód to, że cukier kokosowy to po prostu bardziej naturalna i korzystniejsza opcja dla naszego układu trawiennego. Natomiast pod względem swoich właściwości jest prawie identyczny jak domowy biały cukier.
Jeżeli zdecydujemy się na zakup cukru kokosowego, warto wiedzieć, w jaki sposób najlepiej go wykorzystać. W pierwszej kolejności należy wspomnieć o zastosowaniu go jako dodatku do kaw, deserów, słodkich sosów, naleśników czy omletów. Bardzo często jest wykorzystywany w kuchni tajskiej jako baza do tworzenia słodko-kwaśnych dań. Ze względu na duże podobieństwo do białego cukru należy stosować porównywalne ilości cukru kokosowego. Oprócz zastosowania w gastronomii cukier kokosowy może służyć jako odświeżacz powietrza i środek zapachowy. Popularność tego produktu w Polsce jest duża, a cena zwykle zaczyna się od 30 zł/kg.