Banany to bardzo popularne i smaczne owoce. Ich największą zaletą jest to, że mogą w szybki sposób dostarczyć energii. Mają jednak dużo więcej zalet. Kilka z nich zostało opisanych poniżej.

 

SPIS TREŚCI:

1. Cenny błonnik

2. Szybko dostępna energia

3. Witaminy zawarte w bananach

4. Bananowe makro- i mikroelementy

5. Tryptofan na poprawę samopoczucia

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 

 

1. Cenny błonnik

Banan zawiera pektyny, które są rozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy stanowi cenny składnik codziennej diety, np. ze względu na uczucie sytości, które zapewnia. Według badań, w których naukowcy oceniali indeks sytości wybranych produktów spożywczych, banany znalazły się na trzecim miejscu, podobnie jak gotowane jajka. Co ciekawe, w omawianym badaniu najniższy indeks sytości wykazywał makaron.

 

Dodatkowo błonnik pokarmowy wykorzystywany jest w leczeniu otyłości i chorób związanych z zaburzeniami gospodarki tłuszczowej. Pektyny są cenną pożywką dla bakterii stanowiących mikroflorę jelitową. Błonnik wykorzystywany jest w terapii usuwania metali ciężkich z organizmu, w obniżaniu stężenia cholesterolu oraz ilości bakterii powodujących biegunkę.

 

2. Szybko dostępna energia

Dojrzałe banany charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Określa on szybkość wzrostu glukozy we krwi po spożyciu produktów spożywczych w porównaniu z szybkością wzrostu glukozy we krwi po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Po spożyciu bananów ilość glukozy w organizmie szybko wzrasta. Z tego powodu owoc ten często nie jest polecany osobom z problemami z gospodarką węglowodanową, np. z cukrzycą typu 2 czy insulinoopornością.

 

Stosunkowo niższy indeks glikemiczny zawierają niedojrzałe banany. Banany ze względu na kaloryczność oraz zawartość wysokiej ilości cukrów prostych często nie cieszą się popularnością wśród osób chcących zredukować masę ciała. Natomiast osoby aktywne fizycznie często po nie sięgają, ponieważ banany szybko dostarczają energii przed treningiem, po jego zakończeniu, a nawet w jego trakcie. Fabryka Siły Sklep

 

Jeden banan w skórce waży ok. 200 g, a jego wartość kaloryczna wygląda następująco:

– wartość energetyczna – 178 kcal,

– białko ogółem – 2,18 g,

– tłuszcz – 0,66 g,

– węglowodany – 45,68 g (w tym cukry proste 24,46 g),

– błonnik 5,2 g.

 

Banany możemy także spożyć w postaci suszonych owoców. Wówczas są bardzo dobrym zamiennikiem słodyczy.

 

3. Witaminy zawarte w bananach

Banany są bardzo dobrym źródłem witaminy B6 (pirydoksyny). Jeden banan (200 g) dostarcza ok. 0,7 mg tego związku, co stanowi ok. 34% dziennego zapotrzebowania. Witamina ta bierze udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, wspomaga przepływ impulsów między nerwami a mięśniami. Dodatkowo banany dostarczają witaminy C, ok. 17,4 mg w 200 g. Dojrzałe banany są też dobrym źródłem antyoksydantów, m.in. witaminy E.

 

4. Bananowe makro- i mikroelementy

Banany są dobrym źródłem makro- i mikroelementów. Zawierają dużą ilość potasu, są także źródłem fosforu, magnezu, wapnia oraz żelaza. Pomagają przywrócić utracone podczas biegunki elektrolity. Wysoka zawartość potasu wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, chroni przed zawałem serca i udarem. Z kolei magnez przeciwdziała skurczom mięśni, a żelazo zapobiega anemii.

 

Zawartość składników mineralnych w bananie (200 g):

– wapń 10 mg,

– żelazo 0,52 mg,

– magnez 54 mg,

– potas 716 mg.

 

5. Tryptofan na poprawę samopoczucia

Tryptofan to aminokwas, którego organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie, dlatego musi być dostarczany z pożywieniem. Jest potrzebny w organizmie do wytworzenia melatoniny oraz serotoniny.

 

Melatonina odpowiada za regulację snu, a serotonina jest hormonem, który m.in. jest odpowiedzialny za aktywność umysłową i dobry nastrój. Banany są źródłem tryptofanu, dlatego zjedzenie banana może wpłynąć na poprawę nastroju.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

United States Department of Agriculture Agricultural Research Service, National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release, ndb.nal.usda.gov (9.10.2018).

Wikiera A., Irla M., Mika M., Prozdrowotne właściwości pektyn, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2014, 68, 590–596.

Stępień A. et al., Rola tryptofanu i serotoniny w patogenezie i leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego, „Folia Medica Lodziensia” 2014, 41(2), 139–154.

Galiński G. et al., Ocena indeksu sytości wybranych produktów spożywczych, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2011, 92(4), 944–946.

Gwóźdź E., Gębczyński P., Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów, „Postępy Fitoterapii” 2015, 4(16), 268–271.