SPIS TREŚCI:
1. Zdrowe tłuszcze
2. Białko
3. Wysoka zawartość błonnika
4. Potężne antyoksydanty
5. Działanie antynowotworowe
W nasionach chia znajdują się głównie kwasy tłuszczowe wielonienasycone, z przewagą kwasów tłuszczowych omega-3 w stosunku do kwasów omega-6. Jest to duża zaleta, ponieważ w diecie przeważają zazwyczaj kwasy omega-6, co sprzyja powstawaniu stanów zapalnych i rozwojowi chorób cywilizacyjnych.
Kwasy omega-3 znajdujące się w tych nasionach to kwas alfa-linolenowy, który może nie jest tak silny jak kwasy eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy, znajdujące się w tłustych rybach, ale wciąż posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe.
2. Białko
Produkty roślinne czasami zawierają trochę białka, jednak przeważnie jest go za mało, żeby pokryć zapotrzebowanie osoby aktywnej. Nasiona chia są produktem, który przeczy tej zasadzie. W jednej łyżce znajdują się prawie 2 g białka, zawierającego wszystkie 9 aminokwasów niezbędnych, dlatego świetnie nadaje się dla każdego, kto chce poprawić wygląd sylwetki. Dodatek nasion chia do posiłku będzie świetnym sposobem na zwiększenie całkowitej zawartości białka i poprawę smaku potrawy.
Jedną z największych zalet nasion chia jest wysoka zawartość błonnika. Jedna łyżka zawiera prawie 4 g, natomiast w 100 g nasion chia znajduje się 40 g błonnika! Jest to szczególnie istotne dla osób, które mają problemy z dostarczeniem odpowiednich ilości tego składnika z dietą.
Nasiona chia zawierają prawie pięciokrotnie więcej nierozpuszczalnego niż rozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu posiadają relatywnie silne właściwości absorbowania wody, dzięki czemu uczucie sytości trwa dłużej. Ponadto błonnik pokarmowy reguluje rytm wypróżnień i wspomaga rozwój korzystnych bakterii w jelitach. Spowalnia rozkład węglowodanów i wzrost stężenia glukozy po posiłku, obniża ciśnienie tętnicze i zmniejsza wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów. Wszystkie te właściwości błonnika sprawiają, że jego bogate źródła (np. nasiona chia) stają się potężną bronią w walce z otyłością, insulinoopornością i innymi dietozależnymi chorobami cywilizacyjnymi.
Przedstawił to w 2010 r. zespół naukowców z Kanady, którzy podawali uczestnikom swojego badania porcję węglowodanów w postaci chleba i dodatek nasion chia w ilości 0 g, 7 g, 15 g lub 24 g w zależności od grupy. Wraz ze wzrostem dawki nasion chia proporcjonalnie rosło nasycenie, a spadał poziom cukru we krwi (spowolnione wchłanianie).
Nasiona chia są także bogate w silne antyoksydanty pomagające zwalczać choroby i negatywne efekty stresu. Przeciwdziałają peroksydacji lipidów biologicznych, czyli utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wchodzących w skład błon komórkowych. Jest to proces bardzo szkodliwy, ponieważ uszkadza błony, wpływa na ich przepuszczalność i potencjał powierzchniowy. Produkty peroksydacji lipidów akumulują się w tkankach i są powodem wielu dysfunkcji i stanów patologicznych (cukrzyca, miażdżyca, nowotwory).
Za właściwości antyoksydacyjne nasion chia odpowiadają głównie związki fenolowe, w szczególności kwas kawowy oraz kwas galusowy. Niektóre publikacje sugerują, że nasiona chia mogą wykazywać właściwości antyoksydacyjne porównywalne z troloksem, pochodną witaminy E uważaną za wyjątkowo silny składnik.
Zostało potwierdzone, że nasiona chia mają antyproliferacyjny wpływ na komórki nowotworowe z różnych tkanek. Badania skupiły się w szczególności na zmniejszeniu ryzyka raka piersi, szyjki macicy oraz skóry.
Tłuszcze zawarte w nasionach chia korzystnie oddziałują na produkcję prozapalnych eikozanoidów w komórkach rakowych. Wstępne badania na szczurach wykazują też, że grupy karmione szałwią hiszpańską posiadają guzy o mniejszej masie.