SPIS TREŚCI:

1. Wartość odżywcza

2. Źródło niacyny

3. Cenne makro- i mikroelementy

4. Trochę praktyki­

-31 kg -13.5 kg -20 kg -32 kg -18 kg +10 kg -12 kg -16 kg -8 kg -7 kg -5 kg -8 kg -8 kg -11 kg -35 kg -12 kg -8 kg -7 kg -8 kg -8 kg -12.5 kg -7 kg -15 kg -13.5 kg +12 kg -7 kg -7 kg Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.

 

 

1. Wartość odżywcza

Jedna kromka z masłem to średnio 40 g, co dostarcza ok. 131 kcal oraz 3,1 g białka, 5,5 g tłuszczów, 19,1 g węglowodanów oraz 2,3 g błonnika pokarmowego. Należy zaznaczyć, że zawartość tych makroskładników, jak i wszystkich pozostałych makro- oraz mikroelementów, będzie zależała od rodzaju pieczywa. Chleb z pełnego ziarna wzbogacony o pestki dyni czy słonecznika będzie miał większą wartość odżywczą niż pszenny odpowiednik tego produktu zbożowego. W kromce chleba posmarowanej masłem można znaleźć spore ilości potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i niacyny.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

– kaloryczność: 326,4 kcal,

– białko: 7,76 g,

– tłuszcze: 13,82 g,

– węglowodany: 47,79 g,

– błonnik: 5,7 g.

 

Makro- i mikroelementy:

– sód: 3,14 mg,

– potas: 197,55 mg,

– wapń: 22,8 mg,

– fosfor: 164,2 mg,

– magnez: 55,4 mg,

– żelazo: 1,97 mg,

– cynk: 1,7 mg,

– miedź: 0,19 mg,

– mangan: 1,26 mg,

– jod: 0,435 µg.

 

Witaminy:

– witamina A: 122,1 mg,

– witamina D: 0,114 mg,

– witamina E: 1,118 mg,

– tiamina: 0,217 mg,

– ryboflawina: 0,072 mg,

– niacyna: 3,522 mg,

– witamina B6: 0,15 mg,

– foliany: 37,25 µg.

 

SKLEP FABRYKI SIŁY Najczęściej kupowane 124,70 zł Olimp Creatine Xplode - 500g 153,29 zł IHS Crea Fight 2.0 - 840g 106,23 zł Trec CM3 powder - 500g 51,59 zł Real Pharm Creatine - 500g 72,65 zł Real Pharm CREA-HCL - 250g 58 zł ON Micronised Creatine Powder - 317g

2. Źródło niacyny

Pieczywo z masłem dostarcza dużych ilości niacyny, która może obniżać ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych, np. zawału, choroby wieńcowej czy udaru. Witamina ta może także chronić przed nowotworem skóry (rak płaskonabłonkowy). Prawdopodobnie bierze także udział w przebiegu chorób Alzheimera, Parkinsona oraz Huntingtona oraz bólach głowy i zaburzeniach psychicznych. Niedobór witaminy B3 może wywołać pelagrę, która objawia się biegunkami, wymiotami, bolesnością języka lub ust oraz zapaleniem skóry, a nawet depresją.

 

3. Cenne makro- i mikroelementy

Pieczywo posmarowane masłem jest dobrym źródłem potasu, fosforu oraz magnezu. Pierwiastki te pozytywnie wpływają na układy mięśniowo-kostny oraz sercowo-naczyniowy. Fosfor wraz z wapniem buduje kości i zęby oraz odpowiada za prawidłowe przewodnictwo nerwowe. Magnez i potas dodatkowo pomagają w regulacji ciśnienia tętniczego oraz kontroli poziomu glukozy we krwi. W chlebie znajdziemy także żelazo, które bierze udział w procesach krwiotwórczych.

 

4. Trochę praktyki

Najzdrowszymi rodzajami pieczywa są żytnie oraz pszenne z pełnego ziarna. Na półkach sklepowych można jednak zaleźć także pieczywo bezglutenowe, wysokobiałkowe lub zrobione z samych pestek i ziaren roślin. Niezależnie od tego warto czytać etykiety i wybierać chleb tylko ze składników naturalnych bez żadnych dodatków. Podobnie należy postępować z tłuszczem do smarowania. Producenci tworzą mixy roślinne, które mają w sobie mniejszą ilość tłuszczów, barwniki lub inne dodatki, które mogą negatywnie wpływać na stan zdrowia. Kromka chleba z masłem może stanowić świetną bazę do stworzenia kanapek na słono z żółtym serem i pomidorem lub na słodko z białym twarogiem i dżemem.

 

1 kromka chleba żytniego razowego z masłem (40 g) = 131 kcal

1 kromka chleba pszennego z masłem (40 g) = 125 kcal

 

 

Bibliografia

Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.

Garg A. et al., Role of Niacin in Current Clinical Practice: A Systematic Review, „The American Journal of Medicine” 2017, 130(2), 173–187.

Park S.M. et al., Niacin intake and risk of skin cancer in US women and men, „International Journal of Cancer” 2017, 140(9), 2023–2031.

Gasperi V. et al., Niacin in the Central Nervous System: An Update of Biological Aspects and Clinical Applications, „International Journal of Molecular Sciences” 2019, 20(4).

Stone M.S., Martyn L., Weaver C.M., Potassium Intake, Bioavailability, Hypertension, and Glucose Control, „Nutrients” 2016, 8(7).

 

Skomentuj artykuł