SPIS TREŚCI:

1. Spożycie glutenu prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej

2. Gluten wpływa na nasz mózg i działa narkotyzująco

3. Gluten prowadzi do osłabienia kości

4. Dieta bezglutenowa jest zdrowa i nie prowadzi do niedoborów

-31 kg
-20 kg
-32 kg
-18 kg
+10 kg
-12 kg
-16 kg
-8 kg
-7 kg
-5 kg
-8 kg
-8 kg
-11 kg
-35 kg
-12 kg
-8 kg
-7 kg
-8 kg
-8 kg
-12.5 kg
-7 kg
-15 kg
-13.5 kg
+12 kg
-7 kg
Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.

 


1. Spożycie glutenu prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej

Kiedy demonizuje się jakikolwiek składnik pokarmowy, to tylko kwestią czasu jest, zanim ktoś rzuci hasło „Od tego się tyje!” a potem już plotka rozprzestrzenia się w tłumie – i nikt nigdy nie wie tak naprawdę, skąd się wzięła.

 

W tym przypadku spożycie glutenu zostało powiązane z bardzo specyficznym rodzajem tkanki tłuszczowej, mianowicie odmianą trzewną, która jest gromadzona wokół narządów.

 

Rzetelne badania naukowe nie potwierdzają tego przekonania. Dr Nicola Kewnow przeprowadziła w 2010 roku analizę, która uwzględniała szereg badań porównujących spożycie pieczywa nisko- i wysokoprzetworzonego oraz ich wpływu na otyłość trzewną. Wyniki wskazywały, że tylko spożycie pieczywa białego jest związane z akumulacją tkanki tłuszczowej, pieczywo pełnoziarniste miało wręcz odwrotny efekt, jednak obie frakcje są obfitym źródłem glutenu.

 

 

SKLEP FABRYKI SIŁY Najczęściej kupowane 124,30 zł Olimp Creatine Xplode - 500g 153,29 zł IHS Crea Fight 2.0 - 840g 106,05 zł Trec CM3 powder - 500g 51,59 zł Real Pharm Creatine - 500g 72,65 zł Real Pharm CREA-HCL - 250g 58 zł ON Micronised Creatine Powder - 317g

2. Gluten wpływa na nasz mózg i działa narkotyzująco

W tym micie można dostrzec ziarno prawdy. W trakcie trawienia i absorpcji glutenu powstają peptydy glutenu – małe substancje, wyróżnia się 5 odmian. Zostały zakwalifikowane jako egzorfiny, czyli związki mogące przenikać barierę krew–mózg i oddziaływać na receptory opioidowe, w rezultacie wpływają na zachowanie człowieka. W teorii to prawda, jednak warto zwrócić uwagę na kilka kwestii:

 

– badania pokazujące możliwy wpływ peptydów glutenu na receptory opioidowe zostały przeprowadzone albo w laboratorium na wyizolowanych komórkach, albo na szczurach. Chociaż badania na szczurach są cenne, to wykorzystywały gotowe peptydy glutenu, a nie sam gluten. To trochę jak porównanie wina i winogron, a następnie stwierdzenie, że mają taki sam wpływ na organizm. Co gorsza, w badaniach na szczurach peptydy glutenu były często podawane nie doustnie, jak nakazywałaby logika, ale dożylnie. W takich warunkach rzeczywiście zaobserwowano zmiany w zachowaniu, na przykład szczury otrzymujące dawkę peptydów po treningu wykazywały lepsze zdolności uczenia się;

 

– idealne badanie wskazywałoby, że u ludzi po spożyciu produktów z glutenem rośnie stężenie peptydów glutenu, które mają negatywny wpływ na zachowanie i zdolności poznawcze. Takie badanie nie zostało jednak przeprowadzone;

 

– podobne egzorfiny są produkowane nie tylko po spożyciu produktów z glutenem, ale także nabiału, ryżu, szpinaku oraz mięsa. Czy ich także należy unikać?


3. Gluten prowadzi do osłabienia kości

U osób z celiakią gluten rzeczywiście wywołuje odpowiedź zapalną, która prowadzi ostatecznie do ataku na strukturę kości. Jednak osoby zdrowe nie muszą się tego obawiać.

 

W badaniu dr A. Jenkinsa, w którym jedna z grup była karmiona dużą ilością pieczywa wzbogaconego o gluten, wykazano wręcz wzrost bilansu składników mineralnych, co wskazuje na ich większą akumulację w organizmie. Naukowcy potwierdzili, że dieta bogata w białko i gluten nie ma negatywnego wpływu na bilans wapnia.

 

 

4. Dieta bezglutenowa jest zdrowa i nie prowadzi do niedoborów

Wykluczenie z diety glutenu dla wielu osób oznacza duże zmiany w jadłospisie, a także eliminację produktów bogatych w witaminy i składniki mineralne. Niestety w rezultacie dieta często nie dostarcza wszystkich mikro- i makroskładników.

 

Oczywiście nie jest to zasada, a dietę bezglutenową można ułożyć tak, żeby była zdrowa i odżywcza. Jednak osoby, które wprowadzają taką dietę bez nadzoru specjalistów, popełniają liczne błędy żywieniowe. Wykazało to badanie przeprowadzone w 2010 roku w Warszawie. Przebadano 42 kobiety stosujące dietę bezglutenową, sprawdzono zawartość składników odżywczych i porównano z obecnie rekomendowanym spożyciem. W niektórych przypadkach dieta bezglutenowa prowadziła do poważnych niedoborów witamin i składników mineralnych.

 

Zobacz komentarze 1+

SKLEP FABRYKI SIŁY Szukasz dobrej odżywki? 125,29 zł Mazin - 90 tabl. FitLabs Flexogenic - 400g 148,99 zł Mass Attack Red 1500g 88,94 zł Olimp Whey Protein Complex 100% - 700g