SPIS TREŚCI:
1. Składniki
– 1 filet z dorsza atlantyckiego (ok. 100 g),
– 1 mały jogurt naturalny 0% tłuszczu,
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
– 50 ml soku z cytryny/pomarańczy,
– przyprawy: sól himalajska, czarnuszka, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa.
2. Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Jogurt mieszamy z oliwą, przyprawami i sokiem owocowym. Na blaszce rozkładamy folię aluminiową, na której kładziemy rybę, nakładamy odpowiednią ilość sosu. Rybę szczelnie zamykamy w foli.
Pieczemy przez 12 minut pod przykryciem i następnie 3 minuty bez przykrycia. Całość wykładamy na talerz i serwujemy z ulubionymi dodatkami.
3. Wartości odżywcze
Białko: 27,2 g
Węglowodany: 10,7 g
Tłuszcze: 12,4 g
Łączna wartość kaloryczna: 264 kcal.