SPIS TREŚCI:
1. Goździki – podstawowe informacje
2. Właściwości prozdrowotne goździków
3. Zastosowanie goździków w kuchni
1. Goździki – podstawowe informacje
Goździkowiec (Syzygium aromaticum) jest wysokim drzewem kwitnącym w strefie tropikalnej i subtropikalnej dwa razy w roku. Wyrastające na nim owoce są jadalne, a swoje zastosowanie znajdują m.in. w produkcji przypraw czy lekarstw (D.F. Cortés-Rojas, C.R. Fernandes de Souza, W.P. Oliveira 2014).
Goździki, czyli nierozkwitłe i wysuszone pąki goździkowca, to cenna przyprawa korzenna wykorzystywana od wieków na całym świecie. Jej nazwa wywodzi się z języka greckiego i oznacza „płatek orzecha”. Goździki pochodzą z Indonezji z Wysp Maluku, skąd trafiły do Europy. Obecnie największymi producentami przyprawy są takie kraje jak Indonezja, Indie, Malezja, Sri Lanka, Madagaskar czy Zanzibar.
SKLEP FABRYKI SIŁY
Najczęściej kupowane
2. Właściwości prozdrowotne goździków
Goździki stanowią jedno z najbogatszych źródeł związków fenolowych, do których zaliczyć można eugenol, octan eugenolu i kwas galusowy (D.F. Cortés-Rojas, C.R. Fernandes de Souza, W.P. Oliveira 2014). Przyprawa korzystnie wpływa na zdrowie organizmu człowieka – wspiera perystaltykę jelit, zwiększa wydzielanie kwasu solnego, a także wykazuje właściwości rozgrzewające i znieczulające. Oprócz tego może działać przeciwutleniająco, przeciwwirusowo oraz przeciwbólowo (M. Kardas, K. Toczyńska, E. Grochowska-Niedworok 2016). Goździki wykorzystywane są m.in. w medycynach chińskiej i indyjskiej – głównie jako środek antyseptyczny i znieczulający (D. Jałoza, M. Kamińska-Jałoza 2015).
3. Zastosowanie goździków w kuchni
Goździki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Najczęściej świetnie komponują się z produktami mięsnymi, ale pasują także do owoców i wyrobów cukierniczych. Uwzględnienie ich w ciepłych napojach nie tylko nada aromat, ale także rozgrzeje – warto więc dodać je do naparów, herbat czy kompotów. Poniżej przedstawiono kilka propozycji wykorzystania przyprawy.
Napar z imbiru i cytryny
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki (na 4 porcje):
– korzeń imbiru – porcja (40 g),
– cytryna – sztuka (80 g),
– goździki – łyżeczka (2 g),
– miód – 2 łyżeczki (24 g),
– cynamon – ½ łyżeczki (2 g),
– woda – 4 szklanki (960 ml).
Sposób przygotowania
1. Imbir umyć i pokroić w plasterki.
2. W garnku umieścić imbir, goździki oraz cynamon. Zalać wodą, gotować 5 minut.
3. W tym czasie wycisnąć sok z cytryny.
4. Napar odstawić, aby nieco wystygł.
5. Na koniec dodać sok z cytryny oraz miód.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 35 kcal,
– białko: 0,5 g,
– tłuszcze: 20,6 g,
– węglowodany: 0,2 g.
Pstrąg pieczony z goździkami
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki (na 1 porcję):
– pstrąg tęczowy – sztuka (200 g),
– cytryna – ½ sztuki (40 g),
– czosnek – ząbek (5 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– goździki – ½ łyżeczki (1 g),
– natka pietruszki – łyżka (6 g),
– sól – szczypta (0,2 g).
Sposób przygotowania
1. Rybę oczyścić, umyć i osuszyć. Naciąć od zewnętrznej strony.
2. Tak przygotowanego pstrąga osolić i polać sokiem z cytryny oraz oliwą.
3. Do środka dodać pokrojony w plasterki czosnek, goździki i posiekaną natkę pietruszki.
4. Rybę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
5. Piekarnik rozgrzać do 180°C, rybę piec przez 20–25 minut.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 365 kcal,
– białko: 42,6 g,
– tłuszcze: 18,5 g,
– węglowodany: 6,6 g.
Korzenne ciastka
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (na 6 porcji):
– płatki owsiane – 4 łyżki (40 g),
– mąka orkiszowa – 2 łyżki (25 g),
– żurawina suszona – 2 łyżki (24 g),
– woda – ¼ szklanki (60 ml),
– orzechy włoskie – łyżka (15 g),
– cynamon – ½ łyżeczki (2 g),
– goździki – ½ łyżeczki (1 g),
– oliwa z oliwek – łyżka (15 g),
– soda oczyszczona – ½ łyżeczki (2 g),
– miód – 2 łyżeczki (24 g).
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
2. Płatki owsiane oraz mąkę wsypać do miski.
3. Suszoną żurawinę pokroić na drobniejsze kawałki, dodać do wcześniejszych składników.
4. Orzechy włoskie posiekać, wrzucić do miski wraz z sodą oczyszczoną, cynamonem i goździkami.
5. Następnie dodać oliwę z oliwek, wodę oraz miód. Całość dokładnie wymieszać.
6. Uformować niewielkie ciastka.
7. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej przygotowane ciastka.
8. Piec przez 15 minut.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 75 kcal,
– białko: 1,5 g,
– tłuszcze: 2,5 g,
– węglowodany: 13,3 g.
Marchewkowa zupa krem z korzennymi przyprawami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (na 2 porcje):
– marchew – 4 sztuki (180 g),
– pietruszka – sztuka (50 g),
– bulion warzywny – 2 szklanki (480 ml),
– cebula – plaster (20 g),
– czosnek – ząbek (5 g),
– natka pietruszki – łyżka (6 g),
– oliwa z oliwek – łyżeczka (5 g),
– korzeń imbiru – porcja (10 g),
– cynamon – ½ łyżeczki (2 g),
– goździki – ½ łyżeczki (1 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– papryka ostra – ½ łyżeczki (2 g).
Sposób przygotowania
1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
2. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć pokrojone wcześniej składniki.
3. Marchew oraz pietruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka.
4. Zalać bulionem, przyprawić i gotować do miękkości (10–15 minut).
5. Po tym czasie wrzucić posiekany imbir, zblendować zupę na krem.
6. Podać z posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 100 kcal,
– białko: 3,1 g,
– tłuszcze: 3,1 g,
– węglowodany: 17,2 g.
Bibliografia
Cortés-Rojas D.F., Fernandes de Souza C.R., Oliveira W.P., Clove (Syzygium aromaticum): a precious spice, „Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine” 2014, 4(2), 90–96.
Jałoza D., Kamińska-Jałoza M., Fitoterapia stanów zapalnych błony śluzowej jamy ustnej, „Herbalism” 2015, 1(1), 76–83.
Kardas M., Toczyńska K., Grochowska-Niedworok E., Naturalne przyprawy roślinne – skład chemiczny i właściwości prozdrowotne. Charakterystyka przypraw, „Przemysł Spożywczy” 2016, 70(12), 36–40.
SKLEP FABRYKI SIŁY
Szukasz dobrej odżywki?