SPIS TREŚCI:
1. Wartość odżywcza
2. Cenny błonnik
3. Odpadki – czy warto je wyrzucać
4. Polifenole i przeciwutleniacze
5. Jakie jabłka wybrać
6. Zastosowanie

-31 kg -13.5 kg -20 kg -32 kg -18 kg +10 kg -12 kg -16 kg -8 kg -7 kg -5 kg -8 kg -8 kg -11 kg -35 kg -12 kg -8 kg -7 kg -8 kg -8 kg -12.5 kg -7 kg -15 kg -13.5 kg +12 kg -7 kg -7 kg Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.

 


1. Wartość odżywcza
Jabłko jest produktem niskokalorycznym, bogatym w błonnik (aż 2 g na 100 g produktu) i zawierającym aż 86% wody, dlatego stanowi świetną przekąskę dla osób będących na diecie. Dodatkowo zawiera spore ilości witamin C, A i E. Jest dobrym źródłem potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu
– kaloryczność: 50 kcal,
– białko: 0,4 g,
– tłuszcz: 0,4 g,
– węglowodany: 12,1 g,
– błonnik: 2 g.

 

Makro- i mikroelementy:
– sód: 2 mg,
– potas: 134 mg,
– wapń: 4 mg,
– fosfor: 9 mg,
– magnez: 3 mg,
– żelazo: 0,3 mg,
– cynk: 0,16 mg,
– miedź: 0,04 mg,
– mangan: 0,08 mg,
– jod: 1,6 µg.

 

Witaminy:
– witamina A: 4 µg,
– witamina E: 0,49 mg,
– tiamina: 0,034 mg,
– ryboflawina: 0,026 mg,
– niacyna: 0,17 mg,
– witamina B6: 0,03 mg,
– foliany: 6 µg,
– witamina C: 9,2 mg.

 

SKLEP FABRYKI SIŁY Najczęściej kupowane 124,70 zł Olimp Creatine Xplode - 500g 153,29 zł IHS Crea Fight 2.0 - 840g 106,23 zł Trec CM3 powder - 500g 51,59 zł Real Pharm Creatine - 500g 72,65 zł Real Pharm CREA-HCL - 250g 58 zł ON Micronised Creatine Powder - 317g

2. Cenny błonnik
Jabłka są źródłem pektyn – frakcji błonnika rozpuszczalnego w wodzie, co przyczynia się do szybszego i dłuższego odczuwania sytości. Pektyny wiążą wodę, co daje uczucie pełności w żołądku. Z tego względu owoce te polecane są osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy, ale nie tylko. Jabłka mogą także obniżać poziom cholesterolu LDL nawet o 5–10%. Błonnik przyspiesza także perystaltykę jelit, przez co organizm szybciej wydala szkodliwe substancje i może zapobiegać powstawaniu nowotworów przewodu pokarmowego.

 

3. Odpadki – czy warto je wyrzucać
W 2017 r. opublikowano badanie w czasopiśmie „Food Chemistry”, które wskazuje na niezwykłe właściwości odpadków pozostających przy produkcji soków jabłkowych. W skórce, pestkach czy pulpie znajduje się np. kwas ursolowy, mający właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.

 

4. Polifenole i przeciwutleniacze
Jabłka obfitują w cenne przeciwutleniacze i polifenole – związki mogące chronić przed miażdżycą oraz nowotworami. Trzeba jednak być świadomym, że procesy technologiczne niszczą te cenne składniki. Według badania przeprowadzonego przez Nowicką M. w 2011 r. mrożenie i rozmrażanie, blanszowanie czy też suszenie w obecności tlenu znacząco obniżają zawartość polifenoli i związków przeciwutleniających w owocach.

 

5. Jakie jabłka wybrać
Szczególnie polecane są jabłka kwaśne i mniejszych rozmiarów, ponieważ mają one więcej witaminy C oraz mniej cukrów. Jest to informacja szczególnie istotna dla osób chorych na cukrzycę i insulinooporność.

 

Dodatkowo jabłka nie powinny mieć plamek na skórce ani nie powinny posiadać żadnych oznak psucia się. W sklepach dostępne są jabłka importowane z całego świata – należy pamiętać, że takie owoce są często spryskiwane środkami mającymi opóźnić procesy starzenia, pokrywane woskiem, czasami mają chemiczny posmak. Warto zatem wspierać lokalnych producentów i to od nich kupować świeże, niepryskane owoce. Zaleca się spożywać ok. 2 jabłek dziennie.

 

6. Zastosowanie
Jabłka są szeroko dostępne, mają stosunkowo niską cenę (szczególnie w sezonie) i uniwersalne zastosowanie. Wykorzystywane są w kuchni na surowo do sałatek i surówek, koktajli oraz musów, świetnie sprawdzają się w słodkich i słonych wypiekach. Doskonale znane są przetwory z jabłek takie jak kompoty czy dżemy. Jabłka są smaczną, zdrową przekąską. Ostatnio popularność zyskał cydr – alkoholowy napój powstały w wyniku fermentacji jabłek, który może być spożywany przez osoby nietolerujące glutenu.

 

1 średniej wielkości jabłko (190 g) = 88 kcal
1 szklanka soku jabłkowego (250 g) = 125 kcal
1 szklanka cydru (250 g) = 133 kcal
1 garść suszonych chipsów z jabłek (10 g) = 38 kcal

 

 

Bibliografia
Cargnin S.T., Gnoatto S.B., Ursolic acid from apple pomace and traditional plants: A valuable triterpenoid with functional properties, „Food Chemistry” 2017, 220, 477–489.
Nowacka M., Witrowa-Rajchert D., Rula J., Wpływ procesów technologicznych na aktywność przeciwutleniającą i zawartość polifenoli w tkance jabłka, „Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego” 2011, 2, 12–15.
Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.

 

Skomentuj artykuł

SKLEP FABRYKI SIŁY Szukasz dobrej odżywki? 125,29 zł Mazin - 90 tabl. FitLabs Flexogenic - 400g 148,99 zł Mass Attack Red 1500g 90,49 zł Olimp Whey Protein Complex 100% - 700g