SPIS TREŚCI:
1. Łosoś jako ryba tłusta
2. Witaminy zawarte w łososiu
3. Składniki mineralne zawarte w łososiu
4. Łosoś jako źródło selenu
5. Prozdrowotne działanie kwasów omega-3
1. Łosoś jako ryba tłusta
Standardowa porcja łososia waży 150 g. Ryba ta zawiera sporą ilość tłuszczu. W związku z tym dostarcza też dużą liczbę kilokalorii. Profil tłuszczowy omawianej ryby jest bardzo korzystny, ponieważ większą część tłuszczów znajdujących się w mięsie łososia stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone, w tym niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Dodatkowo łosoś dostarcza dobrej jakości białka o wysokiej przyswajalności.
Skład chemiczny łososia w dużej mierze zależy od jego pochodzenia (hodowla czy środowisko naturalne) oraz sposobu żywienia. Na rynku polskim częściej można znaleźć łososia, który pochodzi z hodowli.
Wartość odżywcza porcji łososia (150 g):
– wartość energetyczna: 303 kcal,
– białko: 29,9 g,
– tłuszcz: 20,4 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,4 g, kwasy tłuszczowe omega-3: 6,1 g, kwasy tłuszczowe omega-6: 1,1 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 8,3 g,
– cholesterol 105 mg,
– węglowodany ogółem: 0 g,
– błonnik pokarmowy: 0 g.
SKLEP FABRYKI SIŁY
Najczęściej kupowane
2. Witaminy zawarte w łososiu
Porcja łososia dostarcza:
– 0,3 mg witaminy B1,
– 0,3 mg witaminy B2,
– 11,3 mg witaminy B3,
– 1 mg witaminy B6,
– 7,5 µg witaminy B12,
– 39 µg kwasu foliowego,
– 3,3 mg witaminy E,
– 19,5 µg witaminy D,
– 5 µg witaminy A.
Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach energetycznych zachodzących w organizmie. Są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego. Z kolei witamina A wzmacnia układ odpornościowy i jest niezbędna w procesie widzenia.
3. Składniki mineralne zawarte w łososiu
Łosoś to również źródło składników mineralnych. W porcji łososia znajdują się:
– 1,2 mg cynku,
– 1,5 mg żelaza,
– 19,5 mg wapnia,
– 556,5 mg potasu,
– 399 mg fosforu,
– 66 µg jodu,
– 76,5 mg sodu.
4. Łosoś jako źródło selenu
Łosoś jest jednym z lepszych źródeł selenu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wchodzi w skład wielu enzymów, a co za tym idzie – bierze udział w przemianach metabolicznych wszystkich komórek ciała. Wraz z witaminą E bierze udział w walce z nadmiarem wolnych rodników. Chroni przed stłuszczeniem wątroby, rozwojem niektórych nowotworów i chorób układu krążenia.
5. Prozdrowotne działanie kwasów omega-3
Wśród kwasów omega-3 wyróżnia się kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA).
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 wykazują prozdrowotne działanie na organizm człowieka, mianowicie:
– działają przeciwzapalne;
– pozytywnie wpływają na profil lipidowy – zmniejszają stężenie trójglicerydów i lipoprotein LDL (tzw. złego cholesterolu), a zwiększają poziom lipoprotein HDL (tzw. dobrego cholesterolu);
– chronią przed powstawaniem zakrzepów w naczyniach krwionośnych;
– działają profilaktycznie wobec chorób układu krążenia takich jak choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, udar;
– zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi;
– wpływają na zwiększone wydalanie cholesterolu wraz z żółcią, przez co przeciwdziałają powstawaniu kamieni żółciowych;
– warunkują prawidłowy rozwój układu nerwowego;
– wspierają procesy poznawczo-myślowe.
Bibliografia
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2010, 65–167.
Ceborska-Scheiterbauer E., Ryby – jeść czy nie jeść, oto jest pytanie, „Przegląd Piekarski i Cukierniczy” 2017, 7, 34–36.
Czarniecka-Skubina E., Wachowicz I., Zdrowy jak ryba, „Przegląd Gastronomiczny” 2007, 61(1), 11–12.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
Swora-Cwynar E. et al., Wpływ wybranych składników żywności na profilaktykę chorób nowotworowych, „KOSMOS. Problemy Nauk Biologicznych” 2018, 67(2), 391–396.
SKLEP FABRYKI SIŁY
Szukasz dobrej odżywki?