SPIS TREŚCI:
2. Co sprawia, że jagody goji są tak wartościowe?
4. Jak właściwie stosować goji?
Jagody goji to popularna nazwa dla owoców rośliny określanej mianem kolcowoju chińskiego lub pospolitego. Same owoce mają około 2 cm średnicy, a wysokość rośliny waha się od 1 do prawie 3 metrów. Goji występują na terenie Chin, Mongolii oraz Tybetu.
Zaliczane są do jednego z lepiej zapowiadających się produktów odżywczych, które mają całkowicie odmienić oblicze dietetyki, suplementacji sportowej oraz tradycyjnej medycyny. W wieloletniej kulturze Chin wykorzystuje się właściwości tego preparatu w leczeniu wielu chorób narządów wewnętrznych.
SKLEP FABRYKI SIŁY
Najczęściej kupowane
2. Co sprawia, że jagody goji są tak wartościowe?
Za prozdrowotnym charakterem jagód przemawia bogaty skład. Analiza zawartości mikro- i makroelementów w tej roślinie pozwala wyszczególnić kilka interesujących wniosków:
– stanowią kompletne źródło białka;
– posiadają około 21 śladowych pierwiastków, m.in. cynk, fosfor, german, selen, wapń i żelazo;
– stanowią trzecie (na całym świecie) źródło witaminy C (jej zawartość
jest pięćdziesiąt razy większa niż w cytrusach);
– wspomniane żelazo występuje w trzykrotnie większej ilości niż w szpinaku;
– zawierają witaminy: B1, B2, B6 i E;
– zaliczane są do skarbnicy karotenoidów;
– zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, jak beta-sitosterol, kwas linolowy, omega-6.
Jagody goji posiadają zróżnicowane zastosowanie w medycynie. Wymienia się takie działania jak:
– stabilizowanie pracy serca;
– opóźnienie procesu starzenia;
– zatrzymanie produkcji cholesterolu;
– poprawa wzroku;
– wzrost poziomu immunoglobulin;
– wspomaganie odchudzania;
– stymulowanie syntezy kolagenu;
– niszczenie wolnych rodników oraz detoksykacja organizmu;
– wzmocnienie mięśni i kości;
– normalizacja pracy układu pokarmowego.
Powyższe właściwości przemawiają za medycznym charakterem jagód kolcowoju. Wśród przypadłości, w leczeniu których mogą zostać wykorzystane, wymienia się chroniczne przeziębienia u dzieci, problemy z potencją, schorzenia nerek, płuc, serca, wątroby, choroby reumatyczne.
Dodatkowo warto również wspomnieć o zawartej w owocach goji atropinie – związku, którego przedawkowanie przez stosowanie nadmiernych ilości jagód może doprowadzić do problemów żołądkowych, nudności oraz wymiotów.
4. Jak właściwie stosować goji?
Dzienna dawka goji powinna wynosić od 20 do 40 g dla dorosłej osoby. Porcja ta stanowi dobowe zapotrzebowanie na cynk i witaminę C oraz 30% całkowitej dawki selenu.
Owoce kolcowoju mogą być spożywane samodzielne w formie przekąski lub jako dodatek do potraw w celu uatrakcyjnienia ich smaku. Bardzo często jagody są zalewane gorącą wodą i pozostawiane na kilkanaście minut w celu uzyskania zdrowotnego naparu. Innym sposobem użycia jest nalewka zdrowotna, którą uzyskuje się przez zalewanie nasion spirytusem.
SKLEP FABRYKI SIŁY
Szukasz dobrej odżywki?