SPIS TREŚCI:
– średnia cukinia (400 g),
– 4 łyżki twarogu (125 g),
– duża marchew (60 g),
– mała cebula (50 g),
– jajko (50 g),
– łyżka oleju rzepakowego (10 g),
– 2 kromki chleba pełnoziarnistego (70 g),
– koperek,
– sól.
Pokroić drobno cebulę oraz cukinię, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie rozgrzać olej w garnku i wrzucić cebulę. Smażyć ją, po chwili dodać cukinię, zwiększyć ogień i smażyć, aż cukinia zmięknie, a cały płyn odparuje. Dodać odrobinę soli, pomieszać i zdjąć z ognia. W innym naczyniu roztrzepać jajko, dodać startą marchew, cebulę z cukinią, rozgnieciony twaróg i koperek. Następnie wyłożyć masę do małego naczynia żaroodpornego i włożyć do rozgrzanego wcześniej do 190°C piekarnika na ok. 40 minut. Zapiekankę można podawać z chlebem pełnoziarnistym.
Białko: 29,2 g
Węglowodany: 44,6 g
Tłuszcze: 19,6 g
Błonnik: 9,7 g
Łączna wartość kaloryczna: 448 kcal.