SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze

 


1. Niezbędne składniki

– średnia cukinia (400 g),

– 4 łyżki twarogu (125 g),

– duża marchew (60 g),

– mała cebula (50 g),

– jajko (50 g),

– łyżka oleju rzepakowego (10 g),

– 2 kromki chleba pełnoziarnistego (70 g),

– koperek,

– sól.


2. Sposób przyrządzenia

Pokroić drobno cebulę oraz cukinię, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie rozgrzać olej w garnku i wrzucić cebulę. Smażyć ją, po chwili dodać cukinię, zwiększyć ogień i smażyć, aż cukinia zmięknie, a cały płyn odparuje. Dodać odrobinę soli, pomieszać i zdjąć z ognia. W innym naczyniu roztrzepać jajko, dodać startą marchew, cebulę z cukinią, rozgnieciony twaróg i koperek. Następnie wyłożyć masę do małego naczynia żaroodpornego i włożyć do rozgrzanego wcześniej do 190°C piekarnika na ok. 40 minut. Zapiekankę można podawać z chlebem pełnoziarnistym.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 29,2 g

Węglowodany: 44,6 g

Tłuszcze: 19,6 g

Błonnik: 9,7 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 448 kcal.

 

Zobacz komentarze 1+

Plany dietetyczne i treningowe