Zapiekanka z marchewką to spora porcja beta-karotenu wpływającego na odporność organizmu i stan skóry. Warto więc dodawać marchewkę do swoich posiłków.

 

SPIS TREŚCI:

1. Niezbędne składniki

2. Sposób przyrządzania

3. Wartości odżywcze

 


1. Niezbędne składniki

– średnia cukinia (400 g),

– 4 łyżki twarogu (125 g),

– duża marchew (60 g),

– mała cebula (50 g),

– jajko (50 g),

– łyżka oleju rzepakowego (10 g),

– 2 kromki chleba pełnoziarnistego (70 g),

– koperek,

– sól.


2. Sposób przyrządzenia

Pokroić drobno cebulę oraz cukinię, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie rozgrzać olej w garnku i wrzucić cebulę. Smażyć ją, po chwili dodać cukinię, zwiększyć ogień i smażyć, aż cukinia zmięknie, a cały płyn odparuje. Dodać odrobinę soli, pomieszać i zdjąć z ognia. W innym naczyniu roztrzepać jajko, dodać startą marchew, cebulę z cukinią, rozgnieciony twaróg i koperek. Następnie wyłożyć masę do małego naczynia żaroodpornego i włożyć do rozgrzanego wcześniej do 190°C piekarnika na ok. 40 minut. Zapiekankę można podawać z chlebem pełnoziarnistym.

 

3. Wartości odżywcze

Białko: 29,2 g

Węglowodany: 44,6 g

Tłuszcze: 19,6 g

Błonnik: 9,7 g

 

Łączna wartość kaloryczna: 448 kcal.

 

Komentarze(7)
    • ~karooo
      7 listopad 2015

      aaa ile tego twarogu? bo gdzies tam chyba umknął po drodze :)

    • ~greg
      8 listopad 2015

      a ile białego sera??? nie ma go na liście składników???

      • Maksym Riznyk
        12 listopad 2015

        Dziękujemy za uwagę, już poprawione

    • ~wafel
      10 listopad 2015

      przepyszne!

    • ~klaudia
      20 listopad 2015

      palce lizać!

    • ~zapiekankowy gosc
      20 listopad 2015

      Zapiekanki u mnie zawsze mile widziane.

    • ~Basia
      11 luty 2016

      Hmmm chyba za dużo dałam twarogu, bo wyszła mi lekko kwaśna.