SPIS TREŚCI:
1. Pełnoziarniste produkty zbożowe
1. Pełnoziarniste produkty zbożowe
Są podstawą piramidy żywienia. Powinny jak najczęściej gościć w naszym jadłospisie, ponieważ są to produkty pełnowartościowe. Oczyszczona biała mąka nie jest pełnowartościowa. W produktach pełnoziarnistych znajduje się całe ziarno, bielmo, zarodek i łuska. Dzięki temu są źródłem witamin, minerałów i błonnika, które pochodzą z zewnętrznej okrywy ziarna –
w produktach oczyszczonych, produkowanych z białej mąki ich nie ma.
Pełnoziarniste produkty zbożowe są źródłem: kwasu foliowego (bierze udział w procesie krwiotwórczym, istotny w prawidłowym rozwoju płodu), niacyny (wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, skóry i błon śluzowych), fosforu (wpływa na stan kości zębów oraz na prawidłowy metabolizm), żelaza (niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek i transportu tlenu), magnezu (konieczny do prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego oraz budowy kości i zębów) i cynku (wpływa na stan kości skóry oraz funkcjonowanie układu odpornościowego).
Kolejny ważny atut tych produktów to duża zawartość błonnika. Bardzo potrzebnego składnika w diecie. Wybierajmy zatem pieczywo pełnoziarniste zamiast białego, grube kasze zamiast drobnych, ryż brązowy zamiast białego i razowe makarony zamiast zwykłych.
SKLEP FABRYKI SIŁY
Najczęściej kupowane
Są dość ważnym składnikiem diety, niestety coraz częściej ich mięso jest zanieczyszczone, dlatego trzeba wiedzieć, jakie ryby wybierać. Ryby można podzielić na morskie i słodkowodne oraz ze względu na zawartość tłuszczu. Ryby morskie mają więcej tłuszczu, a w związku z tym są lepszym źródłem kwasów omega-3. Nie znaczy to oczywiście, że w rybach słodkowodnych ich nie ma.
Kwasy tłuszczowe to najistotniejszy składnik odżywczy ryb. Kwas DHA i EPA to dwa kwasy omega-3, które znajdziemy w rybach. Jod, selen, magnez oraz witamina D to kolejne cenne składniki, którego źródłem są ryby. Białko pochodzące z ryb jest pełnowartościowe, ponieważ tkanki mięśniowe ryb charakteryzują się korzystnym składem aminokwasów. Dzięki temu umieszczenie ryb w diecie może uzupełniać niedobory aminokwasów z białek roślinnych.
Jajka to dość kontrowersyjny produkt ze względu na cholesterol, który występuje w żółtku. Jednak coraz częściej wraca do łask ze względu na inne składniki w nim zawarte. Poza tym w żółtku występują także lecytyna i kwasy omega-3, które obniżają poziom cholesterolu. Skład aminokwasów w białku jaja jest wzorcowy.
Zawiera ono wszystkie aminokwasy egzogenne – czyli takie, których nie wytwarza organizm człowieka, a które są mu potrzebne, więc musi je dostarczyć z pożywieniem. Żółtko jaja jest źródłem trójglicerydów, fosfolipidów i cholesterolu oraz witamin A, D, E, K.
Warzywa to podstawa piramidy zdrowego odżywiania. Są źródłem cennych witamin i minerałów, ale również błonnika. Jednak wybierając warzywa, trzeba kierować się sezonowością. Warzywa, które nie rosną w danej strefie klimatycznej o określonej porze roku, lepiej wykluczyć z jadłospisu, ponieważ do ich wyhodowania używa się środków chemicznych, które kumulują się w roślinach. Dlatego zimą w Polsce lepiej nie jeść pomidorów, ogórków czy rzodkiewki.
Owoce podobnie jak warzywa są ważnym elementem codziennej diety. Dostarczają do organizmu cennych witamin, składników mineralnych
i błonnika. Powinno się je jeść codziennie – ale ze względu na to, że owoce mają różną zawartość cukrów prostych, należy zwracać uwagę na to, jakie
i w jakich ilościach się je spożywa. Jeśli chodzi o zanieczyszczenia chemiczne, w przypadku roślin zasada jest taka sama jak w przypadku warzyw – truskawki jedzmy tylko latem.
SKLEP FABRYKI SIŁY
Szukasz dobrej odżywki?