SPIS TREŚCI:

1. Zalety wołowiny

2. Wołowina jest tłusta?

3. Wątróbka wołowa – samo zdrowie

-31 kg -13.5 kg -20 kg -32 kg -18 kg +10 kg -12 kg -16 kg -8 kg -7 kg -5 kg -8 kg -8 kg -11 kg -35 kg -12 kg -8 kg -7 kg -8 kg -8 kg -12.5 kg -7 kg -15 kg -13.5 kg +12 kg -7 kg -7 kg Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.

 


1. Zalety wołowiny

Jakość wołowiny często oceniamy po kolorze, konsystencji, zapachu oraz ilości widocznego tłuszczu. Bezpośrednio po uboju tkanka mięśniowa mięsa bydlęcego nie nadaje się do spożycia. Jest twarda, gumowata i przede wszystkim źle trawiona przez ludzki organizm, a wartość odżywcza jest niska ze względu na słabą przyswajalność.

 

Mięso wołowe, zanim zostanie przeznaczone do spożycia, powinno dojrzeć. Proces ten następuje w trakcie przechowywania mięsa w temperaturze wyższej, niż wynosi temperatura zamarzania. Zachodzące wówczas zmiany zarówno struktury, jak i właściwości sprawiają, że mięso nadaje się do spożycia. W 2012 r. spożycie wołowiny przez jednego Polaka wynosiło ok. 2,1 kg rocznie, natomiast w 2000 r. ok. 10,7 kg rocznie, jak widzimy, jest to znacząca różnica.

 

Mięso wołowe charakteryzuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego dla nas białka. Jego walory w dużej mierze zależą od ilości śródmięśniowej tkanki łącznej oraz rasy i wieku zwierzęcia. W skład tkanki łącznej zwierzęcia wchodzą głównie kolagen i w mniejszej ilości elastyna.

 

Mięso wołowe w porównaniu z innymi rodzajami mięsa zwierząt rzeźnych cechuje się dość niską zawartością tłuszczu. Zjadając 100 g polędwicy wołowej, dostarczamy 20,5 g białka i 3,5 g tłuszczu. Warto wspomnieć, że mięso wołowe jest dobrym źródłem witamin A, E, kobalaminy, tiaminy, pirydoksyny. Zawiera łatwo przyswajalne żelazo, dlatego warto wykorzystywać je w terapii anemii.

 

Mięso wołowe jest także źródłem kreatyny. Kreatyna ma za zadanie zwiększać zdolności wysiłkowe podczas treningów, dlatego też jeżeli jesteśmy bardzo aktywni fizycznie, wprowadźmy ją do swojego menu.

 

SKLEP FABRYKI SIŁY Najczęściej kupowane 124,70 zł Olimp Creatine Xplode - 500g 153,29 zł IHS Crea Fight 2.0 - 840g 106,23 zł Trec CM3 powder - 500g 51,59 zł Real Pharm Creatine - 500g 72,65 zł Real Pharm CREA-HCL - 250g 58 zł ON Micronised Creatine Powder - 317g

2. Wołowina jest tłusta?

Ilość tłuszczu w wołowinie zależy w dużej mierze od jej rodzaju. Na przykład tak popularne w Polsce mięso wołowe rosołowe, np. szponder, w 100 g zawiera 15,7 g tłuszczu, dla porównania – 100 g polędwicy wołowej dostarczy 3,5 g tłuszczu. Widzimy więc znaczącą różnicę. W mięsie wołowym znajdziemy głównie tłuszcze nasycone (44%) i tłuszcze jednonienasycone (46%), w mniejszej ilości występują wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

 

Taki stosunek kwasów tłuszczowych nie jest dla nas najkorzystniejszy, dlatego też zaleca się, aby stosować odpowiednie strategie, które mogą poprawić ten stosunek. Polegają one na zmianie jakości pasz zwierząt rzeźnych. Dzięki spożyciu wołowiny dostarczymy również CLA, czyli sprzężony kwas linolowy. Wpływa on korzystnie na zdrowie, wykazuje działanie antykancerogenne. Ilość CLA w mięsie wołowym również możemy zwiększyć poprzez modyfikację składu paszy zwierzęcej.

 

3. Wątróbka wołowa – samo zdrowie

Wątróbkę wołową, która wchodzi w skład podrobów, traktujemy często jako uboczny surowiec rzeźny. Jednak może być ona cennym surowcem o dużej wartości odżywczej. Zawiera duże ilości witamin A i B12. Witamina A jest niezbędna w procesach widzenia, wykazuje działanie przeciwutleniające, sprzyja regeneracji komórek, działa ochronnie na nabłonek. Wątróbka ze względu na wysoką zawartość witaminy A nie jest polecana kobietom w ciąży. Drugi główny składnik witaminowy wątróbki, witamina B12, odpowiada za prawidłowy stan układu nerwowego i erytropoezę, czyli wytwarzanie krwinek czerwonych. Jej niedobór prowadzi do anemii. Warto więc w przypadku problemów z morfologią wprowadzić ją do swojego menu.

 

 

Bibliografia

Domaradzki P. et al., Zmiany właściwości fizykochemicznych i sensorycznych mięsa wołowego w zależności od warunków jego dojrzewania, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2016, 3(106), 35–53.

Zymon M., Walory odżywcze i smakowe wołowiny oraz możliwości ich kształtowania, „Wiadomości Zootechniczne” 2012, 4, 93–98.

Kołczak T., Jakość wołowiny, „ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość” 2008, 1(56), 5–22.

Richard B. et al., Kreatyna, „Sport Wyczynowy” 2003, 1(457/458), 17–23.

 

Zobacz komentarze 1+

SKLEP FABRYKI SIŁY Szukasz dobrej odżywki? 125,29 zł Mazin - 90 tabl. FitLabs Flexogenic - 400g 148,99 zł Mass Attack Red 1500g 90,49 zł Olimp Whey Protein Complex 100% - 700g