SPIS TREŚCI:
1. Energia na dobry początek dnia
2. Źródło witamin z grupy B
3. Źródło składników mineralnych
4. Źródło błonnika
5. Wsparcie odchudzania
6. Żyto – właściwości prozdrowotne

-31 kg -13.5 kg -20 kg -32 kg -18 kg +10 kg -12 kg -16 kg -8 kg -7 kg -5 kg -8 kg -8 kg -11 kg -35 kg -12 kg -8 kg -7 kg -8 kg -8 kg -12.5 kg -7 kg -15 kg -13.5 kg +12 kg -7 kg -7 kg Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.

 

 

1. Energia na dobry początek dnia
Chleb żytni razowy jest chlebem wysokokalorycznym. Porcja tego pieczywa waży 35 g i dostarcza ok. 80 kcal. W jego składzie znajduje się duża ilość cukru, większą część stanowią węglowodany złożone. Z tego powodu energia uwalniana jest powoli i stopniowo. Poniższa tabela przedstawia wartość odżywczą ciemnego chleba.


Wartość odżywcza ciemnego chleba (porcja 35 g)

Wartość energetyczna [kcal]79,5
Białko [g]2,1
Tłuszcz [g]0,6
Węglowodany ogółem [g]17,9
w tym cukry [g]0,6
Błonnik pokarmowy [g]2,9

Źródło: Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.

 

SKLEP FABRYKI SIŁY Najczęściej kupowane 124,70 zł Olimp Creatine Xplode - 500g 153,29 zł IHS Crea Fight 2.0 - 840g 106,23 zł Trec CM3 powder - 500g 51,59 zł Real Pharm Creatine - 500g 72,65 zł Real Pharm CREA-HCL - 250g 58 zł ON Micronised Creatine Powder - 317g

2. Źródło witamin z grupy B
Chleb żytni jest bogatym źródłem witamin z grupy B. Kromka chleba żytniego (35 g) dostarcza:
– 0,1 mg tiaminy (B1) i ryboflawiny (B2),
– 0,9 mg niacyny (B3),
– 0,2 mg pirydoksyny (B6).


Witaminy z grupy B warunkują odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego i biorą udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów.

 

3. Źródło składników mineralnych
Chleb żytni razowy obfituje także w składniki mineralne. W kromce chleba znajdują się:
– 2,7 mg manganu,
– 457 mg sodu,
– 2,7 µg jodu,
– 204 mg fosforu,
– 64 mg magnezu,
– 279 mg potasu,
– 25 mg wapnia,
– 2,3 mg żelaza,
– 2,5 mg cynku,
– 0,2 mg miedzi.

 

4. Źródło błonnika
Chleb żytni razowy odznacza się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Składnik ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Zwiększa ruchy perystaltyczne jelit, odżywia mikroflorę jelitową, zwiększa objętość kału i wzmaga jego wydalanie. Ponadto usuwa z organizmu toksyny oraz nadmiar cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych.

 

5. Wsparcie odchudzania
Pełnoziarnisty chleb żytni sprzyja utracie masy ciała i ułatwia utrzymanie jej na stałym poziomie. Jest to związane z dużą zawartością błonnika, który wpływa na szybkie odczucie sytości. Ponadto chleb żytni charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG = 48).

 

6. Żyto – właściwości prozdrowotne
Żyto, zaraz po pszenicy, jest zbożem najczęściej wykorzystywanym do produkcji pieczywa. Charakteryzuje się naturalną goryczą i sprawia, że przygotowane z niego pieczywo wykazuje korzystne właściwości i pozytywnie wpływa na organizm człowieka, mianowicie:
– wspiera pracę wątroby, trzustki i pęcherzyka żółciowego,
– zwiększa siłę i odporność organizmu,
– wspomaga procesy budowania tkanki mięśniowej,
– oczyszcza naczynia krwionośne,
– wzmacnia włosy, skórę i paznokcie,
– wzmacnia szkliwo zębów.

 

 

Bibliografia
Bushuk W., Rye production and uses worldwide, „Cereal Food World” 2001, 46(2), 70–73.
Fabijańska M., Fronczyk A., Historia i tradycja wypieku chleba oraz jego miejsce w diecie, „Zeszyty Naukowe. Turystyka i Rekreacja” 2015, 1(15), 93–104.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
Mielcarz M., Wartość odżywcza pieczywa i jego przeznaczenie dla konsumentów wymagających określonych diet (cz. II), „Przegląd Piekarski i Cukierniczy” 2004, 12, 12–14.
Pitchford P., Odżywianie dla zdrowia, Łódź 2010, 542–565.
Serra-Majem L., Bautista-Castano I., Relationship between bread and obesity, „British Journal of Nutrition” 2015, 113, 29–35.

 

Skomentuj artykuł

SKLEP FABRYKI SIŁY Szukasz dobrej odżywki? 125,29 zł Mazin - 90 tabl. FitLabs Flexogenic - 400g 148,99 zł Mass Attack Red 1500g 90,49 zł Olimp Whey Protein Complex 100% - 700g