SPIS TREŚCI:
1. Oliwa z oliwek – wartość odżywcza
2. Oliwa z oliwek – zdrowy tłuszcz
3. Oliwa z oliwek – cenne źródło witaminy E
4. Oliwa z oliwek – właściwości prozdrowotne
5. Oliwa z oliwek wysokiej jakości

-31 kg -13.5 kg -20 kg -32 kg -18 kg +10 kg -12 kg -16 kg -8 kg -7 kg -5 kg -8 kg -8 kg -11 kg -35 kg -12 kg -8 kg -7 kg -8 kg -8 kg -12.5 kg -7 kg -15 kg -13.5 kg +12 kg -7 kg -7 kg Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.

 

 

1. Oliwa z oliwek – wartość odżywcza
Wartość odżywcza oliwy z oliwek zależy od wielu czynników, m.in. warunków uprawy, odmiany oliwek, procesu produkcji czy sposobu jej przechowywania. Składa się z tłuszczu i witaminy E, która jest rozpuszczalna w tłuszczach. Oprócz tego zawiera także inne substancje biologicznie aktywne, tj. polifenole, sterole, tokoferole.

 

Wartość odżywcza łyżki oliwy (10 g) jest następująca:
– wartość energetyczna: 89,7 kcal,
– białko: 0 g,
– tłuszcz: 10 g,
– węglowodany ogółem: 0 g,
– błonnik pokarmowy: 0 g.

 

SKLEP FABRYKI SIŁY Najczęściej kupowane 124,30 zł Olimp Creatine Xplode - 500g 153,29 zł IHS Crea Fight 2.0 - 840g 106,25 zł Trec CM3 powder - 500g 51,59 zł Real Pharm Creatine - 500g 72,65 zł Real Pharm CREA-HCL - 250g 58 zł ON Micronised Creatine Powder - 317g

2. Oliwa z oliwek – zdrowy tłuszcz
70% oliwy z oliwek stanowi kwas oleinowy, który należy do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto w jej składzie znajdują się kwasy tłuszczowe nasycone (15%) oraz niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe (15%) z grupy omega-3 i omega-6.

 

3. Oliwa z oliwek – cenne źródło witaminy E
Oliwa z oliwek jest świetnym źródłem witaminy E, znanej jako witamina młodości. Łyżka tłuszczu dostarcza 1,2 mg tej witaminy, co pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania. Witamina E jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazuje właściwości przeciwutleniające, zapobiega stłuszczeniu wątroby oraz rozpadowi czerwonych krwinek. Jako antyoksydant spowalnia procesy starzenia się organizmu. Warunkuje także prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego i przeciwdziała bezpłodności.

 

4. Oliwa z oliwek – właściwości prozdrowotne
Oliwa z oliwek wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Zawarty w niej kwas oleinowy przeciwdziała miażdżycy, zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego i lipoprotein LDL (tzw. złego cholesterolu) we krwi. Z kolei niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 działają przeciwzapalnie, zwiększają ilość lipoprotein HDL, tzw. dobrego cholesterolu, a tym samym zmniejszają stężenie trójglicerydów. Wpływają także pozytywnie na ciśnienie tętnicze krwi. Oliwa z oliwek ma duży potencjał antyoksydacyjny. Regularne spożywanie tego produktu działa profilaktycznie wobec chorób układu krążenia i nowotworów.

 

5. Oliwa z oliwek wysokiej jakości
Na rynku spożywczym można znaleźć różne rodzaje oliwy. Im bardziej przetworzona oliwa, tym mniej prozdrowotnych właściwości wykazuje. Oliwą wysokiej jakości jest oliwa z oliwek extra virgin. Powstaje na skutek zabiegów mechanicznych. Wykazuje najwyższą wartość odżywczą, ma naturalny posmak oliwki i świeży, przyjemny zapach.

 

 

Bibliografia
Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2010, 65–150.
Kunachowicz H. et al., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Warszawa 2005.
Kwiatkowska E., Oliwa z oliwek nie tylko w kuchni śródziemnomorskiej. Eliksir zdrowia i młodości, „Przegląd Gastronomiczny” 2007, 61(6), 8–9.

 

Skomentuj artykuł

SKLEP FABRYKI SIŁY Szukasz dobrej odżywki? 125,29 zł Mazin - 90 tabl. FitLabs Flexogenic - 400g 148,99 zł Mass Attack Red 1500g 90,49 zł Olimp Whey Protein Complex 100% - 700g