SPIS TREŚCI:

1. Czym jest komosa ryżowa?

2. Komosa ryżowa – właściwości

3. Wartość odżywcza komosy ryżowej
4. Jak ją gotować?

5. Gdzie ją kupić?

-31 kg -13.5 kg -20 kg -32 kg -18 kg +10 kg -12 kg -16 kg -8 kg -7 kg -5 kg -8 kg -8 kg -11 kg -35 kg -12 kg -8 kg -7 kg -8 kg -8 kg -12.5 kg -7 kg -15 kg -13.5 kg +12 kg -7 kg -7 kg Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.

 

 

1. Czym jest komosa ryżowa?

Komosa ryżowa, inaczej ryż peruwiański lub quinoa, to pseudozboże. Oznacza to, że wytwarza nasiona bogate w skrobię, które jednak nie są zaliczane do zbóż. Roślina prawdopodobnie pochodzi z obszarów Ameryki Południowej, gdzie bardzo często jest nazywana „matką zbóż”, „świętym zbożem Inków” lub „złotym ziarnem”. Produkt ten znajduje zastosowanie w kuchni, jest wykorzystywany jako dodatek do dań głównych, zup czy sałatek. Z komosy można również przygotować deser.

SKLEP FABRYKI SIŁY Najczęściej kupowane 124,30 zł Olimp Creatine Xplode - 500g 153,30 zł IHS Crea Fight 2.0 - 840g 106,02 zł Trec CM3 powder - 500g 51,59 zł Real Pharm Creatine - 500g 72,65 zł Real Pharm CREA-HCL - 250g 58 zł ON Micronised Creatine Powder - 317g


2. Komosa ryżowa – właściwości

Komosa ryżowa, podobnie jak soja czy orzechy, to jeden z niewielu produktów, który posiada pełnowartościowe białka pochodzenia roślinnego. Zawiera wszystkie egzogenne aminokwasy, których ludzki organizm nie może samodzielnie syntezować. Dzięki wysokiej zawartości białka komosa stanowi bardzo dobrą alternatywę dla wegan i wegetarian.

 

Komosa ryżowa zawiera również bardzo dużą ilość nienasyconych tłuszczów. Mowa tu przede wszystkim o kwasach linolowym, linolenowym i oleinowym. Związki te sprzyjają utrzymaniu prawidłowego profilu lipidowego. Quinoa może zapobiegać miażdżycy i korzystnie wpływać na poziom cholesterolu.


Komosa ryżowa jest produktem bezglutenowym, dlatego może być stosowana przez osoby cierpiące na celiakię. Posiada niski indeks glikemiczny, który wynosi 35. Może pojawić się w diecie osób z cukrzycą. Jest dobrym źródłem błonnika.


3. Wartość odżywcza komosy ryżowej

Korzystając z danych USDA (National Nutrient Database for Standard Reference), poniżej prezentujemy wartość odżywczą komosy ryżowej w 100 gramach.

Wartość energetyczna – 120 kcal,
białko ogółem – 4,40 g,
tłuszcz – 1,92 g,
węglowodany – 21,30 g (w tym cukry proste 0,87 g),
błonnik – 2,8 g.

Witaminy:

tiamina – 0,107 mg,
ryboflawina – 0,110 mg,
niacyna – 0,412 mg,
witamina B6 – 0,123 mg,
kwas foliowy – 42 μg,
witamina A – 5 IU,
witamina E – 0,63 mg.

Składniki mineralne:

wapń – 17 mg,
żelazo – 1,49 mg,
magnez – 64 mg,
fosfor – 152 mg,
potas – 172 mg,
sód – 7 mg,
cynk – 1,09 mg.


4. Jak ją gotować?

Sposób przygotowania komosy jest prosty. Zanim ugotuje się komosę, należy ją dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Następnie do gotującej się wody należy wrzucić komosę i zostawić pod przykryciem 10–15 minut. Quinoa powinna być gotowana w proporcji 1 : 2, czyli na jedną szklankę komosy przypadają dwie szklanki wody.


5. Gdzie ją kupić?

Obecnie, gdy sprzedaż internetowa jest bardzo rozwinięta, dostęp do produktu jest bezproblemowy. W sieci istnieje mnóstwo sklepów ze zdrową żywnością, które w swojej ofercie na pewno posiadają komosę. Jeśli chodzi o ceny, prezentują się różnie. Uwarunkowane jest to wieloma czynnikami – marką producenta, gramaturą produktu czy miejscem produkcji.

 

Zobacz komentarze 1+

SKLEP FABRYKI SIŁY Szukasz dobrej odżywki? 125,29 zł Mazin - 90 tabl. FitLabs Flexogenic - 400g 148,99 zł Mass Attack Red 1500g 90,72 zł Olimp Whey Protein Complex 100% - 700g