SPIS TREŚCI:
1. Jajko – bomba cholesterolowa?
2. Prozdrowotne właściwości jajek
3. Zastosowanie jajek w dietach
4. Jajka – ograniczenie spożywania
1. Jajko – bomba cholesterolowa?
Przez lata zarówno dietetycy, jak i lekarze ostrzegali przed spożywaniem jajek i zachęcali do ograniczania ich w diecie. Wynikało to z założenia, że produkty zawierające duże ilości cholesterolu, w tym przypadku żółtko jaja, znacząco podwyższają poziom tego związku w organizmie. Warto jednak pamiętać, że nawet 80% cholesterolu jest wytwarzane przez sam organizm, a zaledwie 20% dostarczamy wraz z pożywieniem.
I choć żółtko faktycznie obfituje w cholesterol, w jaju znajdują się również inne substancje, które regulują jego działanie i chronią przed odkładaniem się złogów cholesterolu w ścianach naczyń.
SKLEP FABRYKI SIŁY
Najczęściej kupowane
2. Prozdrowotne właściwości jajek
Taką funkcję pełni lecytyna znajdująca się w jajku – substancja niezbędna w każdym organizmie. Występuje w błonach komórkowych i odpowiada za wiele istotnych procesów zachodzących w ustroju, w tym właśnie za gospodarowanie cholesterolem poprzez jego emulgację. Innymi słowy sprawia, że cząsteczki cholesterolu są rozbijane na mniejsze części i usuwane z organizmu, dzięki czemu nie mają możliwości odkładania się w ściankach naczyń. Twierdzenie, że jajka podwyższają poziom cholesterolu, zostało obalone. Wręcz przeciwnie – ten składnik diety może pozytywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy.
Oprócz lecytyny w jajku występują inne substancje, które sprawiają, że jest ono dobrym źródłem wielu składników odżywczych – witamin (A, D, E, K, B12, kwas foliowy), soli mineralnych (potas, wapń, siarka, fosfor, żelazo, cynk, sód), kwasów omega-3 i omega-6. Są to substancje, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
3. Zastosowanie jajek w dietach
Udowodniono, że nawet codzienne spożywanie jajek nie ma negatywnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy. Co więcej, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie nawet 10 jajek tygodniowo i zapewnia, że nawet taka ilość nie wpłynie niekorzystnie na organizm.
Jajka są także świetnym elementem konkretnych diet – ze względu na to, że posiadają wysoką gęstość odżywczą, sprawdzają się w dietach redukcyjnych, zapewniają uczucie sytości. Ich korzystne działanie w dietach odchudzających zostało potwierdzone przez badaczy. Wykazali oni, że spożywanie jajek pomaga w szybszej utracie zbędnych kilogramów.
Warto także pamiętać, że jajko jest jednym ze źródeł najlepiej przyswajalnego białka, zwłaszcza dla osób, u których zapotrzebowanie na ten składnik jest większe, w tym także sportowców!
4. Jajka – ograniczenie spożywania
Pomimo wykazanych prozdrowotnych właściwości jajek i zapewnień, iż powinny one być składnikiem racjonalnej diety, istnieją przypadki, w których ich spożycie powinno zostać ograniczone. Dotyczy to osób chorujących na cukrzycę lub chorobę niedokrwienną serca, współistniejące z nadwagą lub otyłością, oraz tych osób, które mają podwyższony cholesterol. Zaleca się, aby w takich przypadkach spożywanie jajek zostało ograniczone do maksymalnie kilku sztuk na tydzień.
Warto także zwrócić uwagę na sposób przyrządzania jajek. Najzdrowszą metodą jest gotowanie na miękko lub w koszulce. Kogel-mogel, choć jest niezapomnianym smakiem dzieciństwa, wraz z cukrem dostarcza sporej liczby kilokalorii, dlatego warto zachować umiar i zdrowy rozsądek. Odpowiednie przygotowanie dania z jajek dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych substancji, a podniebieniu – najlepszych wrażeń smakowych.
Mity żywieniowe są niezwykle popularne. Na szczęście współczesna medycyna i nauka doceniają znaczenie diety i zauważają, jak ogromny wpływ może mieć na stan zdrowia. Z tego też powodu przeprowadzanych jest wiele badań, dzięki którym można weryfikować informacje.
W końcu jajka wracają do łask, a ich spożywanie zalecają zarówno lekarze, jak i specjaliści do spraw żywienia. I choć tak jak we wszystkim i w spożywaniu jajek trzeba zachować umiar, to pewne jest, że włączenie ich do diety może pozytywnie wpłynąć na organizm.
SKLEP FABRYKI SIŁY
Szukasz dobrej odżywki?