SPIS TREŚCI:
1. Kiedy powinno się zjeść śniadanie?
2. Co powinno zawierać?
3. Przepis na pyszny omlet
4. Sposób przyrządzenia
1. Kiedy powinno się zjeść śniadanie?
Powyższe pytanie pojawia się nie bez przyczyny, bowiem pora spożycia pierwszego posiłku jest bardzo istotna. Śniadanie należy zjeść maksymalnie do godziny po przebudzeniu. Dostarcza bowiem naszemu organizmowi energii do rozpoczęcia codziennej aktywności. Pominięcie śniadania może natomiast skutkować spadkiem poziomu glukozy we krwi, a w konsekwencji obniżeniem koncentracji, zmęczeniem i rozdrażnieniem.
SKLEP FABRYKI SIŁY
Najczęściej kupowane
Dietetyczne i zdrowe śniadanie nie powinno znacząco różnić się pod względem rozkładu makroskładników od pozostałych posiłków spożywanych w ciągu dnia. Ważne jest zatem dostarczenie odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i tłuszczów.
Warto wybierać produkty, które są źródłem pełnowartościowego białka, takie jak jaja, mleko, twaróg, ryby czy wędliny. Zawierają one wszystkie niezbędne organizmowi aminokwasy egzogenne. Ważnym składnikiem są także węglowodany złożone, które zapewniają długotrwałą podaż energii. Ich źródłem są m.in. pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane oraz kasze. Ważne jest także dostarczenie zdrowych tłuszczów. Mogą to być np. pestki, nasiona, orzechy lub tłuste ryby i oleje roślinne.
Korzystne jest również dodanie do posiłku porcji warzyw lub owoców będących źródłem witamin, składników mineralnych, a także zawierających błonnik pokarmowy wpływający na pracę jelit.
Warto zatem poświęcić chwilę czasu na przygotowanie zbilansowanego posiłku, który dostarczy nam wielu niezbędnych dla naszego organizmu składników, a także energii do codziennego funkcjonowania.
Nie masz pomysłu na szybkie śniadanie? Po wstaniu z łóżka zadajesz sobie pytanie, co zjeść? Nie szkodzi. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na szybki i zdrowy posiłek. Warto się z nim zapoznać. Nie pozostaje nic innego jak życzyć smacznego!
Zdrowe śniadanie – składniki:
– 3 średnie jaja (150 g),
– 2 łyżki mleka 2% (20 g),
– 4 łyżki płatków owsianych (40 g),
– średni pomidor (170 g),
– 1/2 papryki czerwonej (115 g),
– łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
– natka pietruszki,
– sól, pieprz do smaku.
1. Jaja wbijamy do miski i roztrzepujemy z mlekiem.
2. Do masy dodajemy płatki owsiane i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Pomidor i paprykę kroimy w kostkę.
4. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pomidor i paprykę, a po chwili zalewamy masą jajeczną.
5. Omlet smażymy 5 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej strony na wolnym ogniu pod przykryciem.
6. Gotowe danie możemy posypać natką pietruszki.
7. Pyszne śniadanie gotowe!
Składniki odżywcze:
– węglowodany 39,8 g,
– białko 27,6 g,
– tłuszcze 24 g.
Wartość energetyczna: 483 kcal
To szybki i prosty, a do tego smaczny przepis. Jak widać, dieta nie musi być monotonna i niesmaczna.
Bibliografia
Lange E., Dietoterapia, pod red. Nowak-Pacholczyk B., Warszawa 2015, 50.
Bean A., Żywienie w sporcie, Poznań 2008, 42.
SKLEP FABRYKI SIŁY
Szukasz dobrej odżywki?