SPIS TREŚCI:

1. Jakie tłuszcze wybierać?

2. Gdzie znaleźć zdrowe tłuszcze?

3. Tłuszcze – podsumowanie

-31 kg -13.5 kg -20 kg -32 kg -18 kg +10 kg -12 kg -16 kg -8 kg -7 kg -5 kg -8 kg -8 kg -11 kg -35 kg -12 kg -8 kg -7 kg -8 kg -8 kg -12.5 kg -7 kg -15 kg -13.5 kg +12 kg -7 kg -7 kg Indywidualne plany
dietetyczne i treningowe już od 42 zł / mies.

 

 

1. Jakie tłuszcze wybierać?

Zalecane dzienne spożycie tłuszczów powinno zapewnić 20–35% zapotrzebowania energetycznego. Zależy ono jednak od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny oraz stopień aktywności fizycznej.

 

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) są produkowane przez organizm człowieka oraz występują powszechnie w żywności. Kwas oleinowy należący do tej grupy może być wykorzystywany w profilaktyce miażdżycy i chorób serca, jeśli zastąpimy nim tłuszcze nasycone w diecie.

 

Najlepiej, by w codziennej diecie uczestniczyły także tłuszcze, które są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najbardziej znane NNKT to wielonienasycony kwas omega-3 i kwas omega-6. Niestety spożycie tych kwasów w Polsce i w Europie jest wciąż zbyt niskie.


Organizm ludzki nie wytwarza ich samodzielnie, a niektóre z nich są wręcz niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu, odpowiadają za wiele procesów i decydują o ich właściwym przebiegu. NNKT wpływają na wzrost dobrego cholesterolu HDL i obniżają poziom złego cholesterolu LDL, chronią tym samym tętnice i żyły przed miażdżycą i innymi chorobami układu krążenia.


Kwasy tłuszczowe nienasycone biorą udział we wchłanianiu i transporcie witamin A, E, K odpowiedzialnych m.in. za stan skóry, włosów i paznokci. Witamina E np. chroni przed stresem oksydacyjnym, który wpływa na procesy starzenia się skóry. Witamina K natomiast pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.


Należy także pamiętać, jak ważnym elementem diety dzieci są NNKT. Wpływają one na ich prawidłowy wzrost i rozwój, wspomagają prawidłową pracę mózgu oraz wzroku. WHO zaleca, by tłuszcze stanowiły w diecie dziecka nawet 35–40% dziennego zapotrzebowania na energię.

 

W produktach spożywczych możemy również znaleźć nasycone kwasy tłuszczowe. Według zaleceń u zdrowych osób w celu prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego spożycie danych tłuszczów powinno być znacznie ograniczone przy założeniu, że dieta charakteryzuje się odpowiednią wartością odżywczą. Aktualne normy wskazują, aby maksymalne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych nie przekraczało 5–6% wartości energetycznej.

 

Ograniczeniu powinno także podlegać spożywanie izomerów trans kwasów tłuszczowych. Znajdują się one w wielu gotowych produktach, posiłkach typu fast food czy słodyczach. Zwiększają one bowiem prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.

SKLEP FABRYKI SIŁY Najczęściej kupowane 124,30 zł Olimp Creatine Xplode - 500g 153,29 zł IHS Crea Fight 2.0 - 840g 106,25 zł Trec CM3 powder - 500g 51,59 zł Real Pharm Creatine - 500g 72,65 zł Real Pharm CREA-HCL - 250g 58 zł ON Micronised Creatine Powder - 317g


2. Gdzie znaleźć zdrowe tłuszcze?

Najbogatszym źródłem kwasu oleinowego z grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest oliwa z oliwek. Kwas ten możemy znaleźć także w olejach, m.in. rzepakowym, z orzechów ziemnych oraz sezamowym.

 

Dobrym źródłem NNKT jest olej rzepakowy. Już dwie łyżki dziennie tego tłuszczu pokrywają dzienne zapotrzebowanie człowieka na kwas alfa-linolenowy (ALA) z rodziny omega-3. Jest on również źródłem kwasu omega-6 oraz omega-9. Ze względu na swój skład olej rzepakowy jest nazywany oliwą północy, a dodatkowo przewyższa oliwę dziesięciokrotnie większą zawartością kwasów omega-3. Można go stosować do smażenia, pieczenia, do surówek i sałatek.


Innym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są ryby. Można je podzielić na tłuste i chude, a podział ten zależy od zawartości tłuszczu w ich organizmie. Do chudych można zaliczyć flądrę, dorsza i większość ryb słodkowodnych, tłuste to natomiast śledzie, węgorz, łosoś, makrela, tuńczyk.


Ryby morskie są doskonałym źródłem kwasów omega-3, a te, które żywią się algami i fitoplanktonem, dostarczają do naszego organizmu kwasów DHA i EPA. DHA jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz całego układu nerwowego; EPA ma działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Istotne jest dostarczanie z dietą tych kwasów, a więc regularne spożywanie ryb morskich.


Kolejnym źródłem NNKT jest oliwa z oliwek. Oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia jest źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-9, a szczególnie kwasu oleinowego. Jest nośnikiem witamin A, D, E i K.


3. Tłuszcze – podsumowanie

Bogactwo zdrowych produktów znajdujących się w naturze jest niezliczone, od nas tylko zależy, czy wybierzemy te, które będą nas wspomagać i 

pozytywnie wpływać na nasz organizm.

 

 

Bibliografia

Materac E., Marczyński Z., Bodek K., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2013, 46(2), 225–233.

Achremowicz K., Szary-Sworst K., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2005, 3(44), 23–25.

Wroniak M. et al., Oliwa z oliwek w diecie śródziemnomorskiej, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2011, 5(78), 26–36.

Normy żywienia dla populacji polskiej, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017, 56–72.

 

Skomentuj artykuł

SKLEP FABRYKI SIŁY Szukasz dobrej odżywki? 125,29 zł Mazin - 90 tabl. FitLabs Flexogenic - 400g 148,99 zł Mass Attack Red 1500g 90,49 zł Olimp Whey Protein Complex 100% - 700g