Sklepowe oferty kuszą zdrowymi słodyczami – na półkach znaleźć można m.in. batoniki, cukierki, kremy do smarowania, ciasteczka, a coraz więcej kawiarni serwuje ciasta bez cukru. Tylko czy na pewno słodycze w wersji fit to zawsze lepszy wybór? Przed zakupem takich produktów lepiej przeanalizować ich skład i zastanowić się, czy warto się na nie zdecydować.

 

SPIS TREŚCI:
1. Kiedy sięgamy po słodycze?
2. Zamienniki słodyczy typu fit – co to właściwie jest?
3. Kaloryczność i wartość odżywcza fit zamienników słodyczy
4. Fit ciasta z kawiarni
5. Fit zamienniki słodyczy – praktyczne porady
6. Słodycze – zachcianka czy głód?
7. Zdrowe zamienniki słodyczy

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 

 

1. Kiedy sięgamy po słodycze?
Słodycze kojarzą się z chwilą przyjemności. Często sięgamy po nie, gdy chcemy poprawić sobie nastrój. Towarzyszą nam podczas wielu okazji w gronie rodzinnym, w pracy czy na spotkaniach ze znajomymi. Oczywiście w zdrowej diecie znajdzie się miejsce na domowe ciasto lub kawałek czekolady, a od czasu do czasu nawet na sklepowy batonik.

 

Problem pojawia się wówczas, gdy po słodycze sięgamy codziennie, a popołudniowa kawa nie może obyć się bez czegoś słodkiego. Zastąpienie zwykłych ciastek wersją fit może doprowadzić do spożycia większej ilości słodkich przekąsek, niż to miało miejsce w przypadku klasycznych słodyczy. Widać więc, że próba rozwiązania jednego problemu może wywołać kolejny.

 

2. Zamienniki słodyczy typu fit – co to właściwie jest?
Większość fit słodyczy bazuje na suszonych lub liofilizowanych owocach z dodatkami orzechów, miodu, pasty daktylowej lub gorzkiej czekolady. W składzie często pojawia się również mąka pełnoziarnista i zamienniki cukru, np. ksylitol, erytrytol, maltitol, stewia czy sztuczne słodziki, takie jak aspartam, acesulfam K lub sukraloza. Wybór produktów jest naprawdę duży, a producenci prześcigają się w tworzeniu atrakcyjniejszych ofert.

 

3. Kaloryczność i wartość odżywcza fit zamienników słodyczy
Niestety „odchudzone” słodycze mogą mieć tyle samo kilokalorii, co te zwykłe. Dla przykładu – popularne batoniki owsiane – sprawiające wrażenie zdrowszej alternatywy dla batonika czekoladowego – często zawierają syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany czy dodatek fruktozy. Są to zamienniki, które również dostarczają sporo kilokalorii i sprzyjają otyłości. Dodatkowo składniki te szybko podnoszą poziom cukru we krwi, co skutkuje ochotą na kolejne słodycze. Przed zakupem warto przyjrzeć się podanej na etykiecie ilości cukrów prostych w porcji. Jeden mały batonik typu fit może zawierać 20 g cukru, czyli aż 4 łyżeczki (dla porównania: w szklance coca-coli znajduje się ok. 25 g cukru).

  Fabryka Siły Sklep

Czekoladowy krem do smarowania w zdrowszej wersji – na bazie daktyli, orzechów i kakao – faktycznie ma lepszy skład niż jego tradycyjny czekoladowy odpowiednik, jednak jego wartość kaloryczna wcale nie będzie niższa. W tym przypadku należy zwrócić uwagę na ilość: posmarowanie jednej kanapki to dobry pomysł na podwieczorek, ale wyjadanie kremu łyżeczką ze słoika – już niekoniecznie.

 

Podobnie sprawa wygląda nawet z domowymi ciasteczkami przygotowanymi z płatków owsianych, orzechów, wiórków kokosowych i miodu. Duża liczba takich ciasteczek również dostarczy nadmiaru kilokalorii i negatywnie wpłynie na utrzymanie odpowiedniej masy ciała.

 

4. Fit ciasta z kawiarni
Co z ciastami typu fit z kawiarni? Tutaj również kluczową rolę odgrywa skład, dlatego też warto zapytać o niego pracowników kawiarni. Takie ciasta często przygotowuje się na bazie kaszy jaglanej, mleka kokosowego, daktyli, syropu z agawy lub klonowego – składników kalorycznych, jednak zawierających nie tylko sam cukier i tłuszcz, ale też witaminy i składniki mineralne. Kawałek takiego ciasta często ma sporo kilokalorii, jednak od czasu do czasu można potraktować go jako pełnowartościowy posiłek i zjeść na podwieczorek lub nawet na śniadanie.

 

Jednymi ze składników ciast w wersji fit są zdrowe alternatywy dla cukru, np. ksylitol, maltitol lub erytrytol. Mają one wielokrotnie niższy indeks glikemiczny – będą więc odpowiednie dla cukrzyków. Kaloryczność zamienników jest mniejsza niż kaloryczność sacharozy (zwykłego cukru). Dodatkowo ksylitol nie wywołuje próchnicy, a wręcz sprzyja likwidacji płytki nazębnej. Należy jednak uważać na jego zbyt wysokie spożycie, gdyż może powodować efekt przeczyszczający. Bezpieczna podaż ksylitolu to 40 g na dobę.

 

5. Fit zamienniki słodyczy – praktyczne porady
Przed sięgnięciem po słodycze w wersji fit warto pamiętać o uważnym przeczytaniu etykiety i sprawdzeniu liczby kilokalorii oraz zawartości cukru. Należy unikać tych produktów, które w składzie zawierają syrop glukozowo-fruktozowy i inne niezdrowe zamienniki, np. syrop kukurydziany, syrop jęczmienny czy koncentraty soków owocowych. Zamiast tego lepiej szukać ksylitolu, erytrytolu, maltitolu lub stewii.

 

Niestety to, że producent określa swój produkt jako „fit”, „dietetyczny” i „zdrowy”, nie gwarantuje, że taki właśnie jest. Należy zatem zwrócić uwagę na ilość zjadanych słodkości. Na diecie redukcyjnej powinno się ograniczyć spożycie sklepowych słodyczy – także tych fit – do minimum.

 

6. Słodycze – zachcianka czy głód?
Jeśli celem jest ograniczenie słodyczy, warto skupić się na odróżnieniu głodu od zachcianki. Głód to potrzeba fizjologiczna naszego organizmu. Jeśli natomiast nie odczuwamy głodu, a jedynie prześladuje nas ochota, żeby coś zjeść – to najprawdopodobniej zachcianka. Jest ona potrzebą umysłu, a nie ciała, i pojawia się w określonych sytuacjach, np. w wyniku nudy, na widok jedzenia czy z powodu emocji.

 

Zachcianki bardzo często dotyczą słodyczy, dlatego częste im uleganie to prosta droga do nadprogramowych kilogramów. Warto zatem zbudować nowe nawyki żywieniowe, zamiast sięgać po słodycze – nawet te fit.

 

7. Zdrowe zamienniki słodyczy
Jak w tym wszystkim znaleźć złoty środek? Jeśli problemem jest zbyt duża ochota na słodkie przekąski, oto kilka pomysłów na zdrowe zamienniki, które sprawią, że unikanie sklepowych słodyczy będzie znacznie prostsze.

 

Owoce – świeże lub w formie musu czy smoothie to najzdrowsza słodka przekąska. Dostarczą witamin i składników mineralnych, a świeże owoce dodatkowo zawierają spore ilości błonnika. Warto na podwieczorek przygotować koktajl na bazie jogurtu lub mleka roślinnego z dodatkiem sezonowych owoców i płatków owsianych. Co prawda owoce nie zastąpią smaku ulubionego batonika, ale jeden taki posiłek w ciągu dnia może zmniejszyć ochotę na słodycze. Należy jednak pamiętać, że suszone owoce zawierają niewiele wody, przez co są bardziej kaloryczne, w związku z czym ich spożycie powinno być raczej niewielkie.

 

Gorzka czekolada – jej kawałek w porannej ciepłej owsiance z pewnością poprawi humor na cały dzień. Oprócz tego może stanowić świetne uzupełnienie wyżej wspomnianych posiłków owocowych.

 

Orzechy i bakalie – są kaloryczne, ale oprócz kilokalorii dostarczają również zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu składników mineralnych i witamin. Do przygotowania domowej mieszanki studenckiej wystarczy połączyć kilka rodzajów orzechów z suszoną żurawiną oraz rodzynkami. Warto jednak zrezygnować z dodatku owoców kandyzowanych (znów za dużo cukru) i pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością.

 

Pudding na bazie nasion chia – aby go przyrządzić, należy dzień wcześniej wymieszać łyżkę nasion chia z ½ szklanki jogurtu lub mleka kokosowego i wsadzić do lodówki. Dla osłody warto dodać łyżeczkę syropu klonowego lub miodu. Kolejnego dnia pudding można połączyć z ulubionymi owocami i pyszny deser gotowy!

 

Jogurt naturalny z łyżeczką miodu lub syropu klonowego oraz owocami – to dobry zamiennik sklepowych jogurtów owocowych, które zazwyczaj zawierają spory dodatek cukru.

 


Bibliografia
Grembecka M., Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2015, 48(3), 340–343.
Jeznach M., Jeżewska-Zychowicz M., Kosicka-Gębska M., Konsumpcja słodyczy i jej społeczno-kulturowe uwarunkowania, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2011, 92(4), 806–809.
Jędraszek A., Jak przestać jeść słodycze? Kompletny przewodnik, dietetycy.org.pl/jak-przestac-jesc-slodycze-kompletny-przewodnik/ (20.06.2022).
Koszowska A. et al., Cukier – czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi?, „Nowa Medycyna” 2014, 1, 36–41.
Wilkowska M., Słodycze i ich zamienniki, dietetycy.org.pl/slodycze-i-ich-zamienniki/ (20.06.2022).