Kasza jaglana z curry i kurczakiem
Dzisiejsza propozycja na obiad to kasza jaglana w wersji wytrawnej. Dodatkiem do kaszy jest przyprawa curry, która posiada kurkuminę, substancję o wielu właściwościach prozdrowotnych, między innymi przeciwnowotworowych, antybakteryjnych i przeciwzapalnych.
SPIS TREŚCI:
1. Niezbędne składniki
– 5 łyżek kaszy jaglanej (65 g),
– filet z kurczaka (90 g),
– 4 suszone pomidory (40 g),
– 3 łyżki fasoli czerwonej (60 g),
– garść rukoli (20 g),
– ½ sztuki papryki czerwonej (80 g),
– łyżka oliwy z oliwek (10 g),
– curry, zioła prowansalskie, pieprz, sól.
Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej, uprzednio płuczemy ją na przemian zimną i gorącą wodą, aby straciła gorzki posmak. Następnie dodajemy do niej pół łyżeczki curry (ilość według uznania). Kroimy kurczaka i pomidory suszone na mniejsze kawałki, a paprykę w paski.
Kurczaka przyprawiamy i smażymy na łyżce oleju tylko do chwili, aż przestanie być surowy. W misce mieszamy kaszę, kurczaka, paprykę i pomidory suszone, dodajemy fasolę i rukolę. Przekładamy na talerz
Białko: 34,6 g
Węglowodany: 69,1 g
Tłuszcze: 18,8 g
Błonnik: 9,6 g
Łączna wartość kaloryczna: 560 kcal.