Herbaty, podobnie jak woda, należą do najczęściej spożywanych napojów na świecie. Wyróżniamy wiele różnych gatunków herbat charakteryzujących się odmiennymi właściwościami zdrowotnymi. Wśród nich można znaleźć herbatę czerwoną. Korzyści płynących ze spożycia czerwonej herbaty jest wiele, wśród nich można wymienić wspomaganie procesu odchudzania, obniżanie stężenia cholesterolu czy ochronę przed próchnicą. Aby w pełni wykorzystać jej właściwości, trzeba wiedzieć, jak ją parzyć i na jakie gatunki warto zwrócić uwagę.

 

SPIS TREŚCI:

1. Pu-erh, oolong, puszong – gatunki czerwonej herbaty

2. Czerwona herbata na odchudzanie

3. Herbata czerwona – podsumowanie

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 

 

1. Pu-erh, oolong, puszong – gatunki czerwonej herbaty

Czerwona herbata powstaje z liści, które są poddawane krótkiej fermentacji. Proces ten nie niszczy liści, lecz barwi je na purpurowy kolor. Czerwona herbata należy do półfermentowanych, gdyż jest suszona przed skręceniem liści, aby zakończyć proces utleniania polifenoli. Czerwona herbata uważana jest za bardzo aromatyczną, a to za sprawą swojego korzenno-ziemistego smaku. Ten rodzaj herbaty łączy w sobie cechy herbat zielonej i czarnej.

 

Obecnie dostępne na rynku rodzaje czerwonej herbaty to pu-erh, oolong, puszong. W PRL-u powszechnie dostępna była czerwona herbata oolong, która nazywana była ulung, turkusową, niebieską lub szmaragdową. Jednak powszechnie znanym rodzajem czerwonej herbaty jest pu-erh, pochodząca z chińskiej prowincji Yunnan. Ten rodzaj herbaty w porównaniu z innymi czerwonymi herbatami charakteryzuje się wyższym stopniem fermentacji (70%). Ten powszechnie spożywany napój jest pomocny w przypadku wielu dolegliwości zdrowotnych. Dobroczynny wpływ czerwonej herbaty oraz innych rodzajów herbat związany jest z zawartością różnych związków takich jak alkaloidy (teobromina, kofeina), flawonoidy (taniny, katechiny, polifenole), składniki mineralne czy kwasy organiczne.

 

Najlepsza czerwona herbata produkowana jest głównie w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie. Najdroższe i jednocześnie najlepsze herbaty leżakują nawet 50 lat.


2. Czerwona herbata na odchudzanie

Czerwona herbata zawiera więcej enzymów i polifenoli niż herbata czarna, ponieważ procesy fermentacyjne zachodzą w niej krócej. Dzięki temu działa wspomagająco na proces odchudzania. Polifenole to związki, które ułatwiają trawienie i regulują wydzielanie żółci, zmniejszają gromadzenie tkanki tłuszczowej trzewnej (obecność kwasu galusowego), a także obniżają poziom cholesterolu. Zoptymalizowane wydzielanie żółci sprawia, że dostarczone z pokarmem tłuszcze są sprawniej wchłaniane i trawione. Ponadto zawarte w czerwonej herbacie związki wpływają na uczucie sytości oraz mogą zwiększyć wydatek energetyczny.

 

Ile herbat trzeba wypić, by wspomóc odchudzanie? Aby czerwona herbata mogła wspomóc odchudzanie, należy pić 5–6 filiżanek naparu dziennie, najlepiej między posiłkami. Picie czerwonej herbaty wprawdzie może wspierać proces redukcji masy ciała, ale samo nie wystarczy, istotną rolę odgrywają także odpowiednio zbilansowana dieta oraz umiarkowana aktywność fizyczna. Fabryka Siły Sklep

 

Czerwona herbata zmniejsza stan zapalny, obniża poziom cukru we krwi, łagodzi objawy alergii typu IV, działa hepatoprotekcyjnie, wpływa korzystnie na profil lipidowy, poprawia pamięć, ma właściwości moczopędne, normalizuje ciśnienie krwi, a dzięki zawartości fluoru może chronić zęby przed próchnicą.

 

Ostatnie badania potwierdzają jej wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych. Dobra czerwona herbata jest źródłem składników mineralnych, olejków eterycznych i fluoru. Czerwoną herbatę można z powodzeniem zastąpić kawą, ponieważ działa pobudzająco, łagodnie i długotrwale. Takie działanie ma także herbata zielona.

 

Jedna filiżanka czerwonej herbaty zawiera 12 mg kofeiny (kawa: 60–120 mg). Kofeina z czerwonej herbaty dzięki obecności garbników przyswajana jest znacznie wolniej niż ta z kawy, dlatego jej działanie utrzymuje się dłużej.

 

3. Herbata czerwona – podsumowanie
Spożywanie 5–6 filiżanek czerwonej herbaty może wspomóc proces odchudzania, usprawnić usuwanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii z organizmu. Czerwona herbata powinna być spożywana pół godziny po każdym posiłku, gdyż wykazuje wtedy najlepsze działanie. Należy jednak pamiętać, że kluczowe podczas odchudzania są zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Miazga-Sławińska M., Grzegorczyk A., Herbaty – rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowania, „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych” 2014, 63(3), 473–479.

Malikowska K., Herbata i jej właściwości, „Food Forum” 2017, 1(17), 64–70.

Kłódka D., Bońkowski M., Telesiński A., Zawartość wybranych metyloksantyn i związków fenolowych w naparach różnych rodzajów herbat rozdrobnionych (dust i fannigs) w zależności od czasu parzenia, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2008, 1, 103–113.

Rusek M., Właściwości czerwonej herbaty cz. 1, malgorzatarusek.pl/wlasciwosci-czerwonej-herbaty-cz-1/ (16.09.2019).

Rusek M., Właściwości czerwonej herbaty cz. 2, malgorzatarusek.pl/wlasciwosci-czerwonej-herbaty-cz-2/ (16.09.2019).

Stańczyk A., Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2010, 43(4), 498–504.