Ile kalorii ma babka drożdżowa? Jakie ma właściwości
Babka drożdżowa kojarzy się z okresem świąt Wielkiej Nocy. Jakie wartości odżywcze posiada?
SPIS TREŚCI:
4. Źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Babka drożdżowa jest dość kalorycznym produktem. W 100 g jest ok. 370 kcal. Jest ona źródłem białka oraz w głównej mierze węglowodanów (w tym 18,7 g to biały cukier). W babce znajdują się takie składniki mineralne jak potas, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. Dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D i E) oraz witamin z grupy B.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
– kaloryczność: 369 kcal,
– białko: 8 g,
– tłuszcz: 13,4 g,
– węglowodany: 55,1 g,
– błonnik: 1,8 g.
Makro- i mikroelementy:
– sód: 174 mg,
– potas: 189 mg,
– wapń: 41 mg,
– fosfor: 108 mg,
– magnez: 15 mg,
– żelazo: 1,4 mg,
– cynk: 0,83 mg,
– miedź: 0,09 mg,
– mangan: 0,19 mg.
Witaminy:
– witamina A: 142 µg,
– witamina D: 1,04 µg,
– witamina E: 2,42 µg,
– tiamina: 0,092 µg,
– ryboflawina: 0,227 µg,
– niacyna: 0,87 µg,
– witamina B6: 0,07 µg,
– foliany: 56,2 µg,
– witamina B12: 0,37 µg,
– witamina C: 0,1 mg.
Babka drożdżowa zawiera dużą dawkę cukrów prostych, a do jej przygotowania wykorzystuje się oczyszczoną pszenną mąkę. Te dwa składniki sprawiają, że spożywanie jej (szczególnie w nadmiernych ilościach) może wiązać się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi.
Uważa się, że cukier może zwiększać ryzyko występowania otyłości oraz choroby wieńcowej. Może także doprowadzić do niealkoholowego stłuszczenia wątroby oraz cukrzycy typu 2. Należy zachować umiar w spożywaniu tego słodkiego wypieku.
Zawarte w babce witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego oraz pracę mózgu. Biorą udział także w metabolizmie węglowodanów i białek. Niacyna przyczynia się do syntezy kwasów tłuszczowych, cholesterolu oraz hormonów płciowych. Przyczynia się też do naprawy DNA oraz ma wpływ na stężenie jonów wapnia.
4. Źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
Na przyswajalność witamin A, D i E ma wpływ zawartość tłuszczu. Babka drożdżowa dostarcza zarówno witamin, jak i tłuszczów. Dzięki temu wspomniane składniki odżywcze mogą zostać w pełni wykorzystane przez organizm.
Witamina A bierze udział w procesach widzenia oraz poprawia odporność. Sprzyja prawidłowemu rozwojowi płodu, co może być ważną informacją dla przyszłych matek. Dodatkowo wpływa na stan naskórka oraz posiada właściwości przeciwutleniające (chroni przed reaktywnymi formami tlenu).
Witamina E chroni przed rozwojem miażdżycy, choroby wieńcowej oraz nowotworów. Odpowiada także za prawidłowy rozwój męskich i żeńskich narządów płciowych oraz przyczynia się do hamowania agregacji płytek krwi.
Obecna w babce drożdżowej witamina D odpowiada za stan układu kostnego oraz równowagę wapniowo-fosforanową. Uważa się także, że wpływa na rozwój nowotworów i przebieg choroby przez nie wywołanej. Niedobór tej witaminy może przyczynić się do rozwoju depresji, choroby Parkinsona oraz choroby Alzheimera.
Zawarte w babce składniki mineralne takie jak potas i magnez są jednymi z najważniejszych aktywatorów enzymów w organizmie człowieka. Przyczyniają się do regulacji kurczliwości mięśni, przewodnictwa nerwowego czy utrzymania optymalnej temperatury ciała.
Babka drożdżowa jest także źródłem wapnia, który uczestniczy w krzepnięciu krwi, wpływa na pracę serca, może także pomagać obniżać ciśnienie krwi. Główną rolą tego pierwiastka jest budowanie mocnych kości i zębów. Ważne jest, aby dbać o odpowiedni poziom wapnia w organizmie, ponieważ może on obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, otyłości czy nowotworów.
Babka drożdżowa zazwyczaj stanowi samodzielną przekąskę lub jest słodkim dodatkiem do porannej kawy. W niektórych domach spożywa się ją z masłem lub dżemem. W czasie wielkanocnego śniadania jest jednym z najważniejszych dań.
1 duża babka drożdżowa cała (1000 g) = 3690 kcal
1 kawałek babki drożdżowej (70 g) = 258 kcal
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017.
Rippe J.M., Angelopoulos T.J., Sugars, obesity, and cardiovascular disease: results from recent randomized control trials, „European Journal of Nutrition” 2016, 45–53.
Saha S., Goswami R., Menstruation associated hypocalcemic symptoms and serum calcium in patients with idiopathic hypoparathyroidism, „BMC Endocrine Disorders” 2014, 14, 28.