Zastąp słodycze suszonymi owocami!
Suszone owoce to produkt, który obowiązkowo powinien znaleźć się w menu każdego z nas. Jednak wiele osób ma co do tego wątpliwości ze względu na ich kaloryczność. Trzeba jednak pamiętać, że są źródłem cennych składników.
SPIS TREŚCI:

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Suszenie owoców należy do prostej oraz taniej metody przedłużania trwałości produktów. Celem stosowania tych zabiegów jest przede wszystkim zabezpieczenie żywności przed zepsuciem. Wybór suszonych owoców na rynku jest bardzo duży. Suszone banany, ananasy, morele, figi, daktyle, śliwki, rodzynki, jagody goji, aronia, maliny, jagody, żurawina, a nawet jarzębina – to tylko niektóre z owoców, które można znaleźć w takiej postaci. Z porównania wartości energetycznej owoców świeżych i suszonych wynika, że owoce suszone stanowią lepsze źródło energii. Dostarczają zatem do naszego organizmu większą liczbę kilokalorii. Jest to wynik niskiej zawartości wody (20–25%). W 100 g znajduje się ok. 250–300 kcal. Dlatego też powinniśmy z rozwagą i umiarem sięgać po suszone owoce i pamiętać o ich wysokiej kaloryczności, co ma istotne znaczenie zwłaszcza wśród osób stosujących dietę ubogoenergetyczną.
Mała ilość wody powoduje, że suszone owoce stanowią nie tylko korzystne źródło energii, ale również są bardziej skoncentrowanym źródłem składników odżywczych. Zawierają także więcej błonnika, soli mineralnych i witamin. Są cennym źródłem potasu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, witamin K, C i witamin z grupy B. Kolejny plus suszonych owoców to wysoka zawartość przeciwutleniaczy, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Większość suszonych owoców (z wyjątkiem daktyli i rodzynek) ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Cukry występujące w owocach zarówno świeżych, jak i suszonych to głównie fruktoza, która nie wpływa na podniesienie poziomu glukozy we krwi.
Jest to ważne dla osób, które stosują dietę redukcyjną. Suszone owoce mogą wtedy stanowić świetny i dużo zdrowszy zamiennik słodyczy. Ponadto są doskonałe w okresie wzmożonej aktywności w czasie okołotreningowym, czyli 1–3 godziny po treningu – zwłaszcza gdy celem jest zgubienie tkanki tłuszczowej. Owoce wysokobłonnikowe, niskocukrowe (maliny, aronia) można jeść także w innych porach. Do kolejnych zalet owoców suszonych należy ich wszechstronne wykorzystanie kulinarne. Nie muszą stanowić wyłącznie dodatku do porannych owsianek czy musli. Możemy zastosować je jako składnik domowych wypieków, dodatek do puddingów, potraw mięsnych, mogą także stanowić pomysł na aromatyczne chipsy czy po prostu można spożyć je jako pyszną przekąskę.
To bardzo popularne ostatnio owoce. Wiele współczesnych badań potwierdza wysoką wartość odżywczą oraz prozdrowotną tych jagód. Są silnym antyutleniaczem, źródłem aminokwasów, witamin C, E i witamin z grupy B, a także żelaza, fosforu, miedzi, wapnia, cynku, selenu, nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów. Ze względu na bogactwo składników są bardzo cenione, choć opinie specjalistów na ich temat są podzielone. Mają różnorodne właściwości, wśród tych najbardziej popularnych wymienia się wzmocnienie systemu odpornościowego, korzystny wpływ na serce i ciśnienie krwi, opóźnienie procesu starzenia, poprawa stanu stawów, kości, wzroku oraz witalności.
Podczas kupowania owoców suszonych należy zwracać uwagę na ich skład i sposób, w jaki zostały zakonserwowane. Często dodaje się do nich cukier i olej roślinny, a konserwowane są związkami siarki. Niewielka ilość dwutlenku siarki nie jest toksyczna dla organizmu, jednak w przypadku osób uczulonych i wrażliwych informacja ta jest dość istotna, gdyż spożycie konserwowanych owoców może przysporzyć nudności, bóle głowy czy gorsze samopoczucie. Aby uniknąć spożywania owoców konserwowanych w taki sposób, należy szukać na opakowaniu informacji typu: E220, dwutlenek siarki, zawiera siarczany (siarczyny), konserwant E220, bezwodnik kwasu siarkowego.
Jeśli któreś z tych oznaczeń się pojawi, lepiej nie kupować takiego produktu. Owoce niesiarkowane możemy odróżnić po wyglądzie, są zdecydowanie ciemniejsze. Lepsza jakość niestety oznacza wyższą cenę, ale zdrowie jest bezcenne. Błonnik pokarmowy i sorbitol zawarty w owocach suszonych pozytywnie wpływają na pracę układu pokarmowego, jednak w nadmiarze mogą powodować biegunki i wzdęcia, dlatego trzeba zachować umiar w ich spożywaniu.
Suszone owoce mimo tego, że mają swoje wady, warto włączyć do swojego jadłospisu. Starajmy się, aby porcje owoców dopasować do naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego, tak aby nie stały się jego nadwyżką. Spożywajmy je jako uzupełnienie zdrowych posiłków oraz jako zamiennik słodyczy. Wybierajmy owoce suszone niesiarkowane oraz pozbawione wszelkich dodatków. W ten sposób będziemy czerpać z nich tylko to, co najlepsze!

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, „Postępy Fitoterapii” 2012, 2, 93–100.
Wolańska-Buzalska D., Jak nie podjadać słodyczy?, ncez.pl/zdrowe-odchudzanie/skuteczne-odchudzanie/jak-nie-pojadac-slodyczy- (11.12.2018).
Nabiałek A., Suszone owoce w odchudzaniu: wady i zalety, food-forum.pl/artykul/903/suszone-owoce-w-odchudzaniu-wady-i-zalety.html (11.12.2018).
Malarczyk I., Walory odżywcze suszonych owoców, akademiadietetyki.pl/walory-odzywcze-suszonych-owocow/ (11.12.2018).
-
-
Katarzyna Cybulska11 wrzesień 2015
Zawsze można przygotować samodzielnie domową wersję takich zdrowych batoników - z użyciem suszonych owoców i musli :)
-
-
~pomyslowy22 listopad 2015
rewelacyjny pomysł na zimowe wieczorne kino!
-
~pomyslowy22 listopad 2015
naturalnie w cieple domowego zacisza
-
świetna alternatywa dla batoników, czekoladek i tym podobnych, a o ile zdrowsze!