Kwas chlorogenowy to organiczny związek chemiczny będący naturalnym przeciwutleniaczem. Występuje on w takich produktach jak głóg, karczoch, pokrzywa czy yerba mate. Jednym z jego łatwo przyswajalnych źródeł jest ekstrakt z zielonej kawy. W naszym artykule postaramy się nieco przybliżyć korzyści płynące ze stosowania tego preparatu.

 

SPIS TREŚCI:

1. Zielona kawa – opis

2. Kiedy stosować?

3. Jak działa ekstrakt z zielonej kawy?

4. Suplementacja i działania niepożądane

 

 

1. Zielona kawa – opis

Ekstrakt z zielonej kawy stanowi skarbnicę kwasu chlorogenowego – związku będącego powszechnie występującym antyoksydantem w tkankach roślinnych. Ekstrakt powstaje z ziaren palonej kawy, a jego skład chemiczny jest bardzo podobny do formuły zawartej w nasionach. Zasadnicza różnica dotyczy liczby cząsteczek wcześniej wspomnianego kwasu, która jest większa w opisywanej esencji.

 

2. Kiedy stosować?

Mnogie zastosowanie wyciągu z zielonej kawy jest podyktowane właściwościami kwasu chlorogenowego. Do jego głównych działań należą: regulowanie pracy wątroby, lepsze wchłanianie związków tłuszczowych, obniżenie ryzyka pojawienia się miażdżycy, pobudzenie ze względu na występującą kofeinę, poprawa sił witalnych, redukcja nadmiernej masy ciała.

 

3. Jak działa ekstrakt z zielonej kawy?

Wywar z zielonej kawy stanowi zarówno główny, jak i pośredni element walki z nadwagą i otyłością. Niejednokrotnie przywoływany kwas pośredniczy w działaniu wyciągu ze względu na bardzo łatwe wchłanianie przez organizm. Warto również wspomnieć o kilku ważnych kwestiach.

 

Po pierwsze mechanizm działania ekstraktu nie jest do końca poznany – przyjmuje się, że jego odchudzające właściwości są podyktowane zapobieganiem absorpcji węglowodanów z jelit po posiłku. Po drugie należy pamiętać, że efekty z suplementacji tego produktu są zauważalne, ale sam produkt nie jest tak skuteczny, jak inne preparaty na odchudzanie. Nie zmienia to faktu, że mamy tu do czynienia z naturalną substancją, która jest bezpieczniejsza niż pozostałe syntetyczne związki.

 

4. Suplementacja i działania niepożądane

Badania naukowe poruszające kwestie oddziaływania zielonej kawy na ludzki organizm podają zalecane porcje tego preparatu. Dawki zostały określone na bazie korelacji do zawartości kwasu chlorogenowego:

– 240–600 mg w połączeniu z 50% suplementu z kwasem chlorogenowym;

– 600–1500 mg w sprzężeniu z 20% suplementu posiadającego powyższy związek;

– 1,200–3,00 mg w zestawieniu z 10% suplementu zawierającego wspomniany kwas.

 

Głównymi przeciwwskazaniami do rozpoczęcia stosowania preparatów

z zieloną kawą są wszelkiego rodzaju stany nadwrażliwości na ten składnik oraz niski poziom glukozy we krwi. Ponadto kobiety w ciąży przed przystąpieniem do stosowania takowych produktów powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem.