Morwa biała – pomoc w odchudzaniu i cukrzycy
Morwa biała to roślina, której jadalne owoce są wykorzystywane jako środek przeciwgorączkowy, moczopędny oraz pobudzający laktację. Liście morwy natomiast obniżają poziom glukozy we krwi poprzez zmniejszenie wchłaniania węglowodanów w jelitach oraz zwiększenie wydzielania insuliny.
SPIS TREŚCI:
1. Morwa biała – charakterystyka
2. Morwa biała – wartości odżywcze
3. Morwa biała – jakie ma właściwości?
4. Morwa pomocna w odchudzaniu
1. Morwa biała – charakterystyka
Morwa biała jest drzewem liściastym z rodziny morwowatych. Pochodzi z Chin. Jej liście są pokarmem dla larw jedwabników, dzięki którym pozyskiwany jest naturalny jedwab. Obecnie można spotkać morwę białą rosnącą dziko w wielu krajach na takich kontynentach jak Afryka, Ameryka Południowa, Ameryka Północna oraz na wyspach Pacyfiku. Drzewo morwy osiąga wysokość nawet 15 metrów. Jej owoce kształtem przypominają jeżyny. Można spotkać odmiany: czarną, różową, fioletową oraz czerwoną, najpowszechniejszą odmianą jest jednak morwa biała. Jej jadalne owoce mają słodkawy smak, dlatego doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań takich jak owsianki, granola itp.
Co ciekawe, jej nazwa nie jest związana z kolorem owocu, lecz z białym zabarwieniem kory drzewa. Owoce morwy białej można spożywać na surowo i w postaci suszonej. Dodatkowo można przygotowywać z nich różne przetwory takie jak dżemy, marmolady, soki, nalewki czy galaretki.
Morwa jest rośliną, której właściwości oraz działanie są badane od lat. Udowodniono, że spożywanie owoców morwy białej nie wywołuje żadnych niepożądanych objawów, uznaje się je za całkowicie bezpieczne dla ludzkiego organizmu (oczywiście osoby uczulone nie mogą ich spożywać). Roślina ta zawiera substancje, które skutecznie obniżają poziom cukru we krwi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Ponadto morwa uznawana jest za doskonały środek wspomagający odchudzanie.
2. Morwa biała – wartości odżywcze
Owoce morwy białej wyróżniają się dużą zawartością cukrów prostych, w tym glukozy, fruktozy, maltozy oraz sacharozy. W naturalnej medycynie chińskiej owoce morwy są wykorzystywane jako naturalny środek oczyszczający organizm, głównie ze względu na swoje moczopędne działanie. Zawierają również sporo witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. W owocach morwy białej znajdziemy:
– witaminę A,
– witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, pirydoksynę i niacynę),
– witaminę C,
– wapń,
– żelazo,
– miedź,
– chrom,
– potas,
– fosfor,
– magnez,
– cynk,
– mangan,
– antocyjany,
– alkaloidy,
– aminokwasy.
W 100 g świeżej morwy białej znajdują się: ok. 320 kcal, 10,7 g białka, 1,8 g tłuszczów oraz 78,6 g węglowodanów. Owoc ten jest również dobrym źródłem błonnika – w 100 g znajduje się aż 14,3 g. Za względu na swój bogaty skład morwa od dawna wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Zawartość poszczególnych witamin oraz składników mineralnych nieco różni się w zależności od postaci owocu – świeżej lub suszonej. Świeży owoc stanowi źródło witaminy C, wapnia oraz żelaza. Suszona morwa biała obfituje natomiast w witaminę B2, żelazo, chrom oraz miedź.
3. Morwa biała – jakie ma właściwości?
Spożywanie owoców morwy białej może nieść za sobą szereg korzyści, warto więc włączyć ją do codziennej diety. Morwa m.in.:
– wykazuje działanie moczopędne, przez co pomaga w usuwaniu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii;
– sprzyja regeneracji organizmu;
– wykazuje działanie poprawiające wzrok;
– jest pomocna w leczeniu nadciśnienia tętniczego krwi;
– pomaga w leczeniu obrzęków;
– jest stosowana ze względu na swoje walory smakowe;
– wykazuje działanie hipoglikemiczne, przez co jej spożywanie jest zalecane diabetykom;
– obniża poziom tzw. złego cholesterolu LDL dzięki zawartości antocyjanów;
– zmniejsza ryzyko występowania chorób układu wieńcowego;
– minimalizuje ryzyko powstawania miażdżycy;
– jest pomocna w odchudzaniu;
– dzięki zawartości kwercetyny działa ochronnie na komórki, błony komórkowe oraz DNA;
– chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
– wyciągi z liści morwy białej wykazują działanie przeciwzapalne, chronią komórki wątroby przed uszkodzeniem;
– może wykazywać działanie przeciwnowotworowe;
– w medycynie chińskiej jest wykorzystywana do obniżania wysokiej gorączki;
– wykazuje działanie antybakteryjne;
– pomaga w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy;
– normalizuje pracę serca, szczególnie w przypadku arytmii;
– może zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
4. Morwa pomocna w odchudzaniu
Morwa biała posiada zdolność hamowania aktywności enzymów obecnych w jelicie, także tych, które rozkładają cukry złożone do cukrów prostych. Z tego powodu węglowodany nie są wchłaniane z przewodu pokarmowego tak szybko. Pozwala to zredukować ilość odkładanej tkanki tłuszczowej. Spożywanie morwy białej polecane jest więc osobom na dietach redukcyjnych. Morwa powinna stanowić uzupełnienie prawidłowo zbilansowanej diety w przypadku leczenia nadwagi i otyłości. Nie należy jednak liczyć na to, że bez zmiany nawyków żywieniowych oraz zwiększenia aktywności fizycznej uda nam się pozbyć kilku zbędnych kilogramów wyłącznie dzięki spożywaniu owoców morwy białej.
5. Morwa w leczeniu cukrzycy
Spożywanie morwy białej okazuje się również pomocne w zapobieganiu cukrzycy oraz jej leczeniu. Ze względu na to, że mniej cukrów jest wchłanianych przez jelita, również mniejsza ich ilość przedostaje się do krwi. Cukry złożone, które zawarte są w liściach morwy, wykazują działanie podobne do działania leków przeciwcukrzycowych. Dzięki swojemu działaniu antyhiperglikemicznemu jest polecana jako uzupełnienie leczenia cukrzycy.
6. Dostępność
Morwę białą można stosować w różnej postaci. W aptekach oraz sklepach zielarskich dostępne są suplementy z wyciągiem z morwy. Opinie na ich temat są jednak podzielone. Najczęstszym minusem jest niska skuteczność tego typu preparatów. Zdecydowanie lepszą opinią cieszą się suszone owoce morwy białej. Można dodawać je do dań takich jak owsianki, zupy mleczne, budynie itp. Na bazie morwy można również przygotowywać napary i pić je w ciągu dnia. Regularne spożywanie suszonych owoców morwy przynosi znacznie lepsze efekty niż stosowanie suplementów. Można spotkać ją w większości sklepów. Bardzo często znajduje się w działach ze zdrową żywnością.
Istnieje kilkadziesiąt jednostek chorób dietozależnych. Choroby te powstają w wyniku nieprawidłowego odżywiania i niewystarczającej aktywności fizycznej – innymi słowy, są możliwe do uniknięcia, jeśli dbamy o zdrowy styl życia. Do najczęściej występujących zaliczamy cukrzycę typu II, otyłość, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, niektóre nowotwory, zapalenia jelit, alergie. Te choroby dotyczą coraz liczniejszego grona ludzi i wymagają zmiany nawyków żywieniowych. Często jest to pierwszy krok podejmowany przez specjalistów. Należy wyeliminować źródło problemu (poprawić dietę, wdrożyć aktywność fizyczną, zadbać o higienę snu czy zredukować źródła stresu), czasem na wczesnym etapie choroby np. cukrzycy, jest to jedyna i wystarczająca metoda terapeutyczna.Niestety w przypadku schorzenia istniejącego już długi czas, może okazać się niewystarczająca. Wówczas dieta stanowi doskonały fundament pod leczenie farmakologiczne prowadzone przez lekarzy.
W stanie chorobowym gospodarka energetyczna organizmu może ulegać zmianom. W zależności od schorzenia zapotrzebowanie na poszczególne składniki również może się zwiększać lub zmniejszać. Podczas opracowywania diet klinicznych, inaczej leczniczych bierzemy pod uwagę wszystkie te zmienne. Uwzględniamy schorzenia, przewlekłe leczenie, zalecenia lekarskie, wyniki badań, co pozwala na lepsze dopasowanie jadłospisu do potrzeb organizmu. W zależności od rodzaju problemu dobieramy składniki diety, ustalamy bilans energii, makro i mikroskładników, aby jak najlepiej zaspokoić zapotrzebowanie organizmu.
W dietach klinicznych zwracamy baczną uwagę na odpowiednie do potrzeb ustalenie proporcji makroskładników: białka, tłuszczu i węglowodanów. Mogą one podlegać wahaniom i w kontekście problemów zdrowotnych i wymagać modyfikacji.
niskotłuszczowe
wysokobiałkowe
lekkostrawne
wysokobłonnikowe
bezglutenowe
to doskonały sposób na:
być stosowana w chorobach:
Plan żywieniowy bazuje na łatwo dostępnych nisko przetworzonych produktach,z uwzględnieniem sezonowości warzyw i owoców.
Zawsze bierzemy po uwagę preferencje podopiecznego, a w razie potrzeby mamy do dyspozycji wymienniki produktów.
Mamy na uwadze komfort użytkowników diety, więc dostosowujemy plany do ich możliwości kulinarnych, czasu pracy i czasu na przygotowanie posiłków.
Dieta kliniczna to świetny sposób na zapewnienie organizmowi energii i sił do walki z chorobą.
Stwarzamy optymalne warunki, dostarczamy do organizmu wszystkich niezbędnych składników, zapobiegamy niedoborom lub wyrównujemy istniejące, zwiększamy komfort trawienny.

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
Bibliografia
Greń A., Aktywność antyoksydacyjna preparatów z morwy białej, fasoli zwykłej oraz miłorzębu japońskiego w cukrzycy generowanej podaniem streptozotocyny, „Postępy Fitoterapii” 2012, 4, 220–225.
Grześkowiak J., Łochyńska M., Związki biologicznie aktywne morwy białej (Morus alba L.) i ich działanie lecznicze, „Postępy Fitoterapii” 2017, 18(1), 31–35.
Przeor M., Flaczyk E., Morwa biała – nieocenione znaczenie zdrowotne, „Przemysł Spożywczy” 2016, 70(5), 33–35.
Kozakiewicz P., Morwa biała (Morus alba L.), „Przemysł Drzewny” 2010, 61(12), 25–28.