Żabie udka, ślimaki czy croissanty to dania, z których słynie kuchnia francuska. Menu Francuzów jest jednak dużo bardziej urozmaicone, a ich potrawy składają się z wielu innych produktów. Kuchnia ta posiada zarówno zalety, jak i wady – w jaki więc sposób przygotować francuskie posiłki w zdrowszej wersji?

 

SPIS TREŚCI:
1. Kuchnia francuska – podstawowe informacje
2. Wady i zalety kuchni francuskiej
3. Najpopularniejsze dania kuchni francuskiej w zdrowszej wersji

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 

 

1. Kuchnia francuska – podstawowe informacje
Kuchnia francuska wykreowała się pod wpływem religii chrześcijańskiej i jest oceniana jako najlepsza w zachodnim kręgu kulturowym. Cechuje się szeregiem produktów, zaś najbardziej charakterystycznymi są m.in. sery pleśniowe, żabie udka, ślimaki czy francuskie rogaliki. Na co dzień w kuchni francuskiej wykorzystuje się mięso, ryby, owoce morza, warzywa i owoce, oliwę oraz masło. Typowe jest także dodawanie do potraw ostrych przypraw, czosnku, owoców (szczególnie cytrusów) czy wina (A. Śmidowicz 2016).

 

2. Wady i zalety kuchni francuskiej
Do pozytywnych aspektów kuchni francuskiej można zaliczyć różnorodność stosowanych produktów. Ponadto wyróżnia się ona dużą ilością warzyw i owoców, które posiadają cenne dla zdrowia witaminy oraz składniki mineralne. W swoich daniach Francuzi wykorzystują również ryby morskie będące przede wszystkim dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a także witaminy D. Oprócz tego w posiłkach uwzględnia się orzechy i oliwę oraz dodaje różnego rodzaju zioła.

 

Jeśli chodzi o negatywne aspekty kuchni francuskiej, to dotyczą one głównie spożywania produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe. Dotyczy to choćby tłustych serów czy pasztetu. Nadmierna ich podaż wpływa negatywnie na zdrowie, przyczyniając się m.in. do podwyższenia poziomu cholesterolu czy zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. We Francji preferuje się także pieczywo jasne oraz nadmiernie spożywa się masło i śmietanę.

  Fabryka Siły Sklep

3. Najpopularniejsze dania kuchni francuskiej w zdrowszej wersji
Zupa cebulowa z białym winem i grzankami
Czas przygotowania: 60 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– cebula – 2 sztuki (200 g),
– bulion warzywny – ¾ szklanki (180 ml),
– wino białe, wytrawne – 5 łyżek (50 ml),
– oliwa z oliwek – łyżka (15 g),
– chleb żytni – kromka (30 g),
– ser żółty, tarty – 2 łyżki (20 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– liść laurowy – 2 sztuki (2 g),
– majeranek – ½ łyżeczki (2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
2. Oliwę z oliwek wlać do średniego garnka, rozgrzać.
3. Do garnka wrzucić cebulę, smażyć 10–15 minut, co jakiś czas przemieszać.
4. Do cebuli dodać liść laurowy, sól, pieprz oraz majeranek, wymieszać.
5. Wlać wino i dusić ok. 10 minut bez przykrycia.
6. Po tym czasie dodać bulion, gotować 30 minut.
7. Pod koniec pieczywo pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni.
8. Zupę nalać do miski, podać z grzankami oraz startym serem.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 418 kcal,
– białko: 10,6 g,
– tłuszcze: 22,5 g,
– węglowodany: 36,4 g.

 

Kolorowe ratatouille
Czas przygotowania: 80 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– bakłażan – ½ sztuki (150 g),
– cukinia – ½ sztuki (150 g),
– papryka czerwona – ½ sztuki (120 g),
– marchew – sztuka (45 g),
– pomidor – sztuka (170 g),
– cebula – ½ sztuki (50 g),
– czosnek – ząbek (5 g),
– oliwa z oliwek – łyżka (15 g),
– passata pomidorowa – ½ szklanki (120 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g),
– oregano – ½ łyżeczki (2 g),
– majeranek – ½ łyżeczki (2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
2. Cebulę oraz czosnek posiekać, podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek.
3. Bakłażana oraz cukinię dokładnie umyć, pokroić wraz z pomidorem w grubsze plastry.
4. Paprykę obrać i pokroić w paski, marchew w talarki.
5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać passatę pomidorową, dodać wcześniej przygotowane cebulę oraz czosnek.
6. Następnie wszystkie pokrojone warzywa układać naprzemiennie w naczyniu. Doprawić do smaku.
7. Naczynie przykryć papierem do pieczenia, piec przez 45 minut. Po tym czasie zdjąć papier i piec kolejne 15 minut.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 353 kcal,
– białko: 11,5 g,
– tłuszcze: 17,1 g,
– węglowodany: 46,7 g.

 

Sałatka z serem brie
Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– rukola – garść (20 g),
– ser brie – porcja (50 g),
– winogrona – garść (70 g),
– pomidorki koktajlowe – garść (100 g),
– ogórek – sztuka (100 g),
– orzechy włoskie – 3 sztuki (12 g),
– oliwa z oliwek – łyżka (15 g),
– czosnek – ½ ząbka (2 g),
– sól – szczypta (0,2 g),
– pieprz – szczypta (0,2 g).

 

Sposób przygotowania
1. Rukolę umyć i rozłożyć równomiernie na talerzu.
2. Pomidorki koktajlowe oraz winogrona przekroić na pół, ogórek w talarki. Dodać do rukoli.
3. Ser podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na górze sałatki.
4. Wrzucić posiekane orzechy włoskie.
5. Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw przygotować sos. Polać nim gotową sałatkę.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 464 kcal,
– białko: 14,8 g,
– tłuszcze: 37,3 g,
– węglowodany: 22,0 g.

 

Crème brûlée w wersji fit
Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki (na 1 porcję):
– kasza jaglana – ½ woreczka (50 g),
– mleko – 1½ szklanki (360 ml),
– erytrytol – 3 łyżeczki (15 g),
– cynamon – ½ łyżeczki (2 g),
– orzechy włoskie – 2 sztuki (8 g),
– oliwa z oliwek – kilka kropel (2 g),
– maliny – garść (70 g),
– ekstrakt waniliowy – 3 krople (1 g).

 

Sposób przygotowania
1. Kaszę jaglaną wsypać do miski, kilkukrotnie przepłukać w zimnej wodzie.
2. Kaszę umieścić w garnku, dodać mleko, ekstrakt waniliowy, cynamon oraz 2 łyżeczki erytrytolu. Gotować do miękkości (ok. 20 minut).
3. Gdy kasza wchłonie cały płyn, zdjąć ją z ognia i zblendować na gładko.
4. Kokilkę lub inne naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przelać przygotowaną masę.
5. Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
6. Danie wyjąć z piekarnika, posypać łyżeczką erytrytolu, dodać maliny i posiekane orzechy włoskie.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):
– energia: 458 kcal,
– białko: 19,4 g,
– tłuszcze: 14,9 g,
– węglowodany: 63,2 g.

 


Bibliografia
Śmidowicz A., Kulturowe uwarunkowania zachowań żywieniowych, „Kosmetologia Estetyczna” 2016, 2(5), 163–168.