Finger food to łatwe i szybkie w przygotowaniu przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezach. Oto przepisy na kilka pyszności, które zachwycą nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Do tych przekąsek nie trzeba używać sztućców, są małe i zwarte.

 

SPIS TREŚCI:

1. Tartinki

2. Przekąski z ciasta francuskiego

3. Meksykańskie przekąski

4. Dania faszerowane

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 

 

1. Tartinki
Kolorowe minikanapeczki to przekąska, której nie może zabraknąć na żadnej imprezie. Można przygotować je na wiele sposobów – na słono, na słodko, na okrągłej bagietce czy w formie pełnoziarnistych kwadracików. Nie trzeba ich smażyć, piec, gotować.

 

Tartinki z łososiem (12 sztuk)
Składniki:
– 12 kromek okrągłego minipumpernikla,
– 6 łyżeczek śmietankowego serka kanapkowego,
– porcja łososia wędzonego w plastrach,
– ½ łyżki sok z cytryny,
– 2 łyżeczki świeżego koperku,
– 6 oliwek zielonych,
– pieprz cytrynowy.

 

Sposób przygotowania
1. Pumpernikiel posmarować serkiem.
2. Łososia podzielić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na serku.
3. Oliwki przekroić na pół i ułożyć na kanapce. Dodać gałązkę kopru i oprószyć pieprzem cytrynowym.

 

Tartinki z camembertem i żurawiną (12 sztuk)
Składniki:
– 3 kromki chleba pełnoziarnistego,
– 6 plastrów sera camembert light,
– ½ garści roszponki,
– 6 łyżeczek konfitury żurawinowej,
– 6 oliwek czarnych.

 

Sposób przygotowania
1. Chleb pokroić w kwadraty, a następnie posmarować konfiturą żurawinową.
2. Dodać roszponkę i gruby plaster camemberta.
3. Udekorować odrobiną żurawiny i przekrojoną na pół oliwką.

 

2. Przekąski z ciasta francuskiego
Kolejnym pomysłem na finger food są przekąski z użyciem ciasta francuskiego. To klasyk, który zawsze się obroni, zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Szpinak, pieczarki, feta, mozzarella, jabłka, brzoskwinie, twaróg, konfitura – możliwości jest wiele.

 

Sakiewki ze szpinakiem i fetą (24 sztuki)
Składniki:
– 2 opakowania ciasta francuskiego,
– opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku,
– opakowanie sera feta,
– 2 ząbki czosnku,

– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 7 suszonych pomidorów w oleju,
– cebula,
– jajko,
– pieprz do smaku. Fabryka Siły Sklep

 

Sposób przygotowania
1. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć.
2. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem do całkowitego rozmrożenia, często mieszać.
3. Pomidory drobno posiekać i dodać do szpinaku.
4. Na koniec rozkruszyć ser feta, doprawić pieprzem i wymieszać.
5. Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów. Na każdy kwadrat nałożyć farsz i skleić rogi na krzyż.
6. Tak przygotowane sakiewki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 20 minut.

 

Pierożki francuskie z cynamonowym jabłkiem (24 sztuki)
Składniki:
– 2 opakowania ciasta francuskiego,
– 2 jabłka średniej wielkości,
– 5 łyżek erytrytolu,
– 1½ łyżeczki cynamonu,
– 2 łyżeczki masła,
– 2 łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru,
– jajko.


Sposób przygotowania
1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka, erytrytol i cynamon. Dusić, aż jabłka zmiękną, od czasu do czasu mieszać.
3. W kubeczku rozmieszać budyń w niewielkiej ilości zimnej wody i dodać do jabłek. Całość wymieszać, gotować do zgęstnienia masy. Poczekać, aż wystygnie.
4. Ciasto francuskie rozłożyć i wyciąć z niego okręgi o średnicy ok. 5 cm.
5. Na środek każdego okręgu nałożyć jabłka, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem, złożyć na pół i połączyć (jak pierogi).
6. Sklejone pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż nabiorą złocistego koloru (ok. 15 minut).

 

3. Meksykańskie przekąski
Kuchnia meksykańska jest znana na całym świecie i kojarzy się głównie z ostrymi daniami. Meksykańskie przekąski są proste w wykonaniu, kolorowe, wyraziste i przede wszystkim przepyszne. Stanowią świetne urozmaicenie imprezowego menu.

 

Guacamole z nachos
Składniki do przygotowania nachos:
– 6 placków tortilli (kukurydziana, pszenna lub pełnoziarnista),
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– sól, bazylia, papryka słodka mielona.

 

Sposób przygotowania
1. Tortille pokroić w małe trójkąty i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. W kubeczku wymieszać oliwę z solą, papryką słodką i bazylią.
3. Tak przygotowaną oliwą posmarować trójkąty za pomocą pędzelka.
4. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec (góra/dół), aż się zarumienią (ok. 10 minut).

 

Składniki na guacamole:
– 3 dojrzałe awokado (najlepiej sprawdzi się odmiana „Hass”),
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– średniej wielkości cebula czerwona,
– ząbek czosnku,
– 6 łyżek soku z limonki/cytryny,
– duży pomidor,
– 2 garści świeżej kolendry,
– łyżka świeżej natki pietruszki,
– ½ łyżeczki soli,
– duża szczypta świeżo mielonego pieprzu.

 

Sposób przygotowania
1. Awokado naciąć i rozdzielić na dwie połówki. Wydrążyć pestkę, miąższ wydobyć łyżką i przełożyć do miseczki, a następnie dokładnie rozgnieść widelcem. Sok z limonki/cytryny dodać do awokado.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę, kolendrę, natkę pietruszki posiekać. Wraz z oliwą dodać do miąższu. Dodać sól, pieprz i wymieszać. Tak przygotowaną bazę przełożyć na półmisek.
3. Cebulę i pomidora pokroić w bardzo drobną kostkę, ułożyć na guacamole. Delikatnie oprószyć pieprzem i udekorować liśćmi kolendry.

 

Paprykowe tortilki z kurczakiem
Składniki:
– 6 placków tortilli (kukurydziana, pszenna lub pełnoziarnista),
– podwójna pierś z kurczaka,
– 4 łyżki oliwy z oliwek,
– 2 średniej wielkości papryki czerwone,
– 2 średniej wielkości papryki żółte,
– 2 średniej wielkości papryki zielone,
– cebula czerwona,
– pęczek kolendry,
– łyżeczka kminu rzymskiego,
– ½ łyżeczki curry,
– ½ łyżeczki kurkumy,
– 2 szczypty chili.

 

Sposób przygotowania:
1. Papryki pokroić w paski, cebulę w kostkę.
2. Na dużej patelni rozgrzać połowę oliwy (2 łyżki) i podsmażyć na niej pokrojone warzywa.
3. Dodać kmin rzymski i dusić pod przykryciem (w razie konieczności dodać wody).
4. Kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę, przyprawić curry, kurkumą, chili i dusić na drugiej patelni na pozostałej oliwie (2 łyżki).
5. Warzywa i kurczaka połączyć, wymieszać i dodać posiekaną kolendrę.
6. Gotowy farsz nałożyć na tortillę i zwinąć.
7. Ułożyć na patelni (bez dodatku tłuszczu) i delikatnie podgrzać, aż placki się zarumienią.
8. Rulony pokroić w małe kawałki, przebić je wykałaczkami i ułożyć na desce bądź talerzu.

 

4. Dania faszerowane
Faszerowane dania cieszą się ogromnym powodzeniem na imprezach. Oprócz ciekawego smaku duże znaczenie ma wygląd przekąski. Faszerowane jajko wygląda dużo apetyczniej niż to podane z majonezem. Kapelusze pieczarek wypełnione farszem również prezentują się świetnie.

 

Pieczarki faszerowane tofu (opcja wegetariańska)

Składniki:
– 30 dużych pieczarek (o dużych kapeluszach),
– opakowanie tofu wędzonego,
– mała cebula,
– duży pomidor,
– ½ pęczka natki pietruszki,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– pieprz do smaku, papryka mielona słodka, kiełki brokułu.

 

Sposób przygotowania
1. Pieczarki dokładnie umyć, wykroić nóżki. Kapelusze oprószyć solą i odstawić.
2. Cebulę i nóżki pieczarek bardzo drobno pokroić, wrzucić na patelnię na rozgrzaną wcześniej oliwę i podsmażać, aż mocno się zarumienią.
3. Tofu drobno rozkruszyć widelcem i dodać na patelnię. Pomidor pokroić w drobną kostkę, pietruszkę drobno posiekać i dodać do farszu. Doprawić pieprzem i wymieszać.
4. Tak przygotowany farsz nałożyć do kapeluszy ułożonych na blaszce.
5. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Podawać z kiełkami brokułu.

 

Jajka faszerowane makrelą z nutą curry
Składniki:
– 10 jajek,
– 2 wędzone makrele,
– pęczek szczypiorku,
– 5 łyżek majonezu light,
– łyżeczka curry,

– sól, pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania
1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupek. Przekroić na pół i za pomocą łyżeczki delikatnie wydobyć żółtka.
2. Makrelę obrać ze skóry i ości, połączyć z żółtkami i posiekanym szczypiorkiem.
3. Do farszu dodać majonez, pieprz, sól, curry i dokładnie wymieszać. Masą nafaszerować białka jaj.
4. Jajka można umieścić w papierowych foremkach do babeczek.