Dla wszystkich smakoszy masła orzechowego i orzechów mam świetną wiadomość, mają one więcej zalet niż wad. Warto włączyć je do diety jako źródło zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Krążą mity, że masło orzechowe jest tuczące i niezdrowe. Na szczęście są to tylko mity. I nawet na diecie odchudzającej możemy śmiało spożywać masło orzechowe.

 

SPIS TREŚCI:

1. Masło orzechowe – co musisz wiedzieć?
2. Zalety orzechów arachidowych
3. Przepis na masło orzechowe – zrób je sam!

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

 


1. Masło orzechowe – co musisz wiedzieć?

Dobrej jakości masło powinno zawierać minimum 90% orzechów. Pozostałe 10% najczęściej stanowią cukier i sól. Warto wybierać to, które nie zawiera zbędnych dodatków. Dietetycy są często przeciwni spożywaniu masła orzechowego ze względu na dodatek cukru i soli oraz sposób jego wytwarzania.

 

Masło produkowane jest z orzechów arachidowych (ziemnych), są one prażone w temperaturze ponad 200°C, dzięki czemu zmieniają kolor z białego na brązowy i uzyskują kremową konsystencję. Przeprowadzono wiele badań sprawdzających wpływ spożycia orzechów, w tym orzechów arachidowych, na masę ciała. W niektórych udowodniono, że spożycie standardowej porcji orzechów (ok. 30–40 g) mimo zwiększenia kaloryczności diety nie spowodowało przyrostu masy ciała. Może za to odpowiadać kilka mechanizmów, np. dłuższe uczucie sytości po spożyciu orzechów i zjadanie mniejszej ilości jedzenia w kolejnym posiłku.

 

Zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe w zalecanej dawce pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej. Ponadto nie wolno eliminować kwasów tłuszczowych z diety ze względu na ich rolę w regulacji hormonalnej. Kobiety powinny spożywać odpowiednią ilość tłuszczów dla zachowania równowagi hormonalnej związanej z produkcją estrogenów, natomiast mężczyźni dla optymalnej produkcji testosteronu. Tłuszcze u osób dorosłych powinny pokrywać 20–35% zapotrzebowania energetycznego.

 

2. Zalety orzechów arachidowych

Orzechy są bombą witaminową. Zawierają m.in. witaminy z grupy B pomagające w syntezowaniu tłuszczów na energię oraz lepszym wykorzystywaniu węglowodanów. Znajdziemy w nich również witaminę E, znaną jako witaminę młodości i płodności, która jest przeciwutleniaczem. Uczestniczy w neutralizacji wolnych rodników powstających podczas przemian metabolicznych w organizmie, przez co ogranicza ryzyko występowania nowotworów. Wpływa również na wygląd skóry, wydolność mięśni oraz wytwarzanie nasienia.

 

Dodatkowo masło orzechowe jest źródłem niacyny i kwasu foliowego. Niacyna pomaga w funkcjonowaniu układu pokarmowego oraz pracy mózgu. Kwas foliowy jest zalecany kobietom w ciąży ze względu na jego ważną rolę w rozwoju człowieka. Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych masło orzechowe jest świetne dla pracy naszego mózgu. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu i uelastycznia żyły i tętnice. Orzechy są nie tylko źródłem tłuszczów, ale także dobrej jakości roślinnego białka. Z tego powodu masło orzechowe jest idealne dla wegetarian oraz sportowców. Fabryka Siły Sklep

 

Masło orzechowe stanowi także świetną alternatywę dla niezdrowych przekąsek takich jak chipsy czy słone orzeszki prażone. Może też zastąpić kremy czekoladowe oraz dżemy.


3. Przepis na masło orzechowe – zrób je sam!

Masło orzechowe nie jest tanim produktem. Możemy je znaleźć w każdym sklepie. Zamiast jednak je kupować, warto wypróbować przepisy na domowe masło orzechowe. Podam mój ulubiony przepis.

 

Uwaga! Do zrobienia masła orzechowego potrzebujemy jedynie orzechów. Można kupić kilogramowy worek w markecie. Tutaj muszę zaznaczyć, żeby kupić orzeszki prażone bez dodatku soli, a nie smażone. Takie orzechy mielimy do uzyskania kremowej konsystencji. Dla smaku można dodać odrobinę soli himalajskiej i ksylitolu (cukier brzozowy o zdrowotnych właściwościach) albo kawałków gorzkiej czekolady. Najłatwiej będzie zmielić orzechy na wysokich obrotach w blenderze stojącym.

 

Przygotowane masło możemy wykorzystać praktycznie do wszystkiego. Sam osobiście uwielbiam smarować takim masłem omlet lub naleśniki. Przechowywanie również nie stanowi problemu. Słoiczki możemy pasteryzować, a masło przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni.

 

 

1 / 4
A jaki Ty masz cel? Nie trać czasu i zacznij już dziś! Skorzystaj z profesjonalnej opieki.
Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.

Bibliografia

Jackson C.L., Hu F.B., Long-term associations of nut consumption with body weight and obesity, „The American Journal of Clinical Nutrition” 2014, 100, 408–411.

Lange E., Wybrane diety eliminacyjne, Dietoterapia, pod red. Nowak-Pacholczak B., Warszawa 2015, 86.

Normy żywienia dla populacji polskiej, pod red. Jarosza M., Warszawa 2017, 56–65.

 

REKLAMA
16-krotny Mistrz Świata Jarosław Olech stosuje Nr 1 na wzrost siły i masy mięśniowej
Darmowa dostawa!
+ Indywidualny plan dietetyczny + Poradnik treningowy