Omega-9 – obniżają poziom cholesterolu i wspierają układ krążenia
Kwasy tłuszczowe omega-9 to kwasy nienasycone, w których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy dziewiątym od końca atomie węgla łańcucha węglowego. Kwasy omega-9 wchodzą w skład tłuszczów w formie acylogliceroli.
SPIS TREŚCI:
1. Omega-9 – charakterystyka
2. Omega-9 – budowa
3. Omega-9 – źródła

Określ swój cel treningowy, a my pomożemy Ci go osiągnąć.
1. Omega-9 – charakterystyka
Omega-9 to nienasycone kwasy tłuszczowe, które w istotny sposób wpływają na życie człowieka – stanowią jeden z podstawowych materiałów budulcowych, z których organizm czerpie ważne składniki strukturalne, niezbędne do prawidłowej budowy i pracy narządów oraz tkanek. Z tej właśnie przyczyny kwasy omega-9 powinny znaleźć się w diecie każdego człowieka.
Jak wiadomo, ludzki organizm nie ma możliwości, by samodzielnie produkować wszystkie nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego też należy dostarczać je wraz z pożywieniem. Warto jednak podkreślić, że omega-9, choć należą do tej grupy, w odpowiednich warunkach mogą być syntetyzowane przez organizm.
Większość osób kojarzy tłuszcze nienasycone z omega-3 oraz omega-6, ewentualnie kojarzy je ze skrótem NNKT, niestety, znacznie mniej znane są kwasy omega-9.
2. Omega-9 – budowa
Tłuszcze to szeroka grupa związków pochodzenia naturalnego, wśród których wyróżnić można m.in. tłuszcze proste (np. woski) oraz tłuszcze złożone (np. fosfolipidy, lipoproteiny). O przynależności do konkretnej grupy decyduje przede wszystkim budowa chemiczna rozpatrywanego związku.
Kwasy tłuszczowe nienasycone posiadają dodatkowe podwójne wiązania pomiędzy określonymi atomami węgla, co po części przekłada się na ich właściwości oraz wpływ na organizm człowieka.
Kwasów omega-3 i omega-6 organizm człowieka nie potrafi wytwarzać samodzielnie, dlatego też konieczne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Kwasy omega-9 oraz omega-7 mogą być jednak syntezowane endogennie.
Warto przypomnieć, że nienasycone kwasy tłuszczowe (NKT) wchodzą w skład m.in. błon mitochondrialnych, a ich działanie obejmuje cały organizm.
Ogólnie rzecz ujmując, kwasy omega-9 to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, warunkowo zaliczane do grupy NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych). Kwasy omega-9 biorą udział w wielu procesach biologicznych, zachodzących w organizmie człowieka.
Jednym z kwasów należących do rodziny omega-9, jest kwas oleinowy. Pomimo tego, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe klasyfikowane jako omega-9 mogą być produkowane przez organizmy ssaków, warto zadbać o ich stałe uzupełnianie wraz z dietą oraz suplementami. Tyczy się to przede wszystkim osób starszych, w których przypadku procesy biologiczne zachodzą wolniej, a niekiedy częściowo zanikają. Suplementację omega-9 powinny stosować osoby borykające się z problemami dotyczącymi biosyntezy kwasów tłuszczowych.
Ciekawostką może być fakt, że tuż po odkryciu NNKT (1923 r.) zaczęto określać je mianem witaminy F. Obecnie nazwa ta stanowi wyłącznie określenie historyczne, gdyż uznano, że zdecydowanie lepiej klasyfikować je jako kwasy tłuszczowe.
3. Omega-9 – źródła
Kwasy omega-9 (w szczególności kwas oleinowy) należą do grupy kwasów jednonienasyconych, co w praktyce oznacza, że posiadają wyłącznie jedno wiązanie podwójne.
Naturalnym źródłem kwasów omega-9 są oliwa (najlepiej mętna, z osadem, bogata w antyoksydanty), olej rzepakowy, sojowy, sezamowy oraz orzeszki ziemne.
Kwasy omega-9 oddziałują na organizm człowieka na wielu płaszczyznach, do kluczowych właściwości należy zaliczyć obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz podwyższanie stężenia frakcji HDL (kwasy omega-9 nie obniżają stężenia frakcji LDL), aktywny udział w budowie komórek, wsparcie układu krążenia, optymalizacja ciśnienia tętniczego krwi, ochrona przed nowotworami.
Warto nadmienić, że w krajach śródziemnomorskich, gdzie spożycie kwasów omega-9 jest bardzo wysokie, liczba osób chorujących na miażdżycę oraz chorobę niedokrwienną serca jest niewielka.